Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Svidník opraví tri materské školy, v ktorých zníži náklady na energiu

Ilustračné foto. Foto: TASR - František Iván

Práce začnú ešte počas školského roka, finišovať sa bude cez letné prázdniny.

Svidník 23. mája (TASR) – Vo Svidníku zrekonštruujú tri materské školy na uliciach Generála Svobodu, Ľudovíta Štúra a 8. mája. Mesto získalo na ich zateplenie a ďalšiu obnovu nenávratné finančné zdroje. Práce začnú ešte počas školského roka, finišovať sa bude cez letné prázdniny. Primátor Svidníka Ján Holodňák už podpísal zmluvy s víťaznými firmami verejnej súťaže, ktoré budú realizovať stavby. Na všetkých troch materských školách mesto preinvestuje dovedna takmer dva milióny eur.

Hlavným cieľom investícií vo všetkých troch predškolských zariadeniach je dosiahnuť nižšie náklady na energie. "Tešíme sa, že deti v meste Svidník a aj ich učiteľky budú mať čoskoro zateplenú budovu a lepšie prostredie pre každodennú činnosť v materskej škole," povedal Holodňák.

Hovorkyňa mesta Kristína Tchirová pre TASR uviedla, že rekonštrukciu v materskej škole na Ulici Generála Svobodu zrealizuje sabinovská firma EKO SVIP s.r.o. Cieľom projektu je znížiť energetickú náročnosť objektu na úroveň nízkoenergetickej budovy. Stavbári vymenia okná, zateplia obvodový plášť a strechu, vyregulujú vykurovaciu sústavu. Počíta sa tiež s výmenou svetelných zdrojov a inštaláciou fotovoltaického systému. Investícia do zníženia energetickej náročnosti objektov by sa mala prejaviť znížením nákladov na vykurovanie a osvetlenie, zlepšením kvality prostredia a vnútornou tepelnou pohodou.

Dve ďalšie materské školy na uliciach Ľudovíta Štúra a 8. mája bude zatepľovať a opravovať spoločnosť Metrostav Slovakia a. s. Aj tu ide zriaďovateľovi o nižšie náklady za teplo a svetlo a vyšší tepelný komfort.

„Stavebné firmy majú ambíciu začať najskôr s rekonštrukciou striech. Z dôvodu plnej prevádzky v materských školách sa ďalšie práce na projektovaných objektoch budú robiť až v letných mesiacoch," doplnila Tchirová.