Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

Trnava pripravuje zmeny v parkovacej politike

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Sú v súlade s dlhodobým zámerom radnice riešiť problémy s nelegálnym parkovaním a zlepšiť dostupnosť parkovacích miest v rôznych častiach Trnavy.

Trnava 11. apríla (TASR) - Zjednodušenie, zlepšenie a inovácie v parkovaní prináša pre Trnavčanov i návštevníkov mesta návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o regulácii parkovania, ktoré prerokujú na aprílovom zasadnutí mestského zastupiteľstva. Je v súlade s dlhodobým zámerom radnice riešiť problémy s nelegálnym parkovaním a zlepšiť dostupnosť parkovacích miest v rôznych častiach Trnavy. Informovala o tom hovorkyňa mesta Veronika Majtánová.

V Trnave funguje regulované parkovanie od roku 2021, mesto je rozdelené na 37 zón. "Po novom bude mesto pracovať iba s piatimi pásmami A, B, H, R, D. Vo všetkých sa zjednocuje hodinová i maximálna denná sadzba za úhradu formou SMS, aplikácie aj prostredníctvom parkovacieho automatu. Zároveň sme zlacnili platby cez SMS," uviedla hovorkyňa.

Pásmo A je centrum mesta, B sú záchytné parkoviská pre držiteľov rezidentských parkovacích kariet zdarma a bez akýchkoľvek obmedzení, H zahŕňa zástavbu rodinných domov, R je hromadná bytová výstavba a pásmo D sú rýchloobrátkové parkoviská. "Rezidenti mesta budú môcť bezplatne zaparkovať na celú hodinu raz denne v zónach D, H, R, bez nutnosti použiť webovú aplikáciu alebo iný nástroj na registráciu," doplnila.

Novým benefitom je aj princíp, že úhrada v pásme s vyššou sadzbou je úhradou aj pre pásma s nižšou sadzbou. Zmenou je tiež, že v prípade dní pracovného pokoja sa pri uplatnení návštevného kreditu odrátajú z kreditu iba najviac dve hodiny. "Napríklad, ak u niekoho zaparkuje návšteva na celý víkend, odrátajú sa rezidentovi maximálne štyri hodiny z kreditov," opísala hovorkyňa. Návrh podľa nej prináša aj zmeny v pravidlách pre vydávanie a používanie parkovacích kariet.

"Všetky opatrenia sú výrazným krokom smerom k lepšej správe parkovacej politiky a zároveň sú v súlade s modernými trendmi v oblasti mobility a územného plánovania," zhrnul náčelník Mestskej polície mesta Trnava Ivan Ranuša.