Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Slovenská lekárnická komora: Trenčiansky kraj porušil zákon o liekoch

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Tvrdí to Slovenská lekárnická komora, ktorá dala pre porušenie zákona podnet na Krajskú prokuratúru v Trenčíne.

Trenčín/Bratislava 10. augusta (TASR) – Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) porušil pri nariadení lekárenskej pohotovostnej služby zákon o liekoch. Tvrdí to Slovenská lekárnická komora, ktorá dala pre porušenie zákona podnet na Krajskú prokuratúru v Trenčíne.

"Slovenská lekárnická komora ešte v júni dvakrát oslovila každý samosprávny kraj s požiadavkou na dodržiavanie zákonnosti pri nariadení pohotovostnej služby. Bohužiaľ, nie všetky samosprávne kraje rešpektovali predložené argumenty a činnosťou niektorých došlo k porušeniu príslušných ustanovení zákona o liekoch presne tým spôsobom, na ktorý sme upozornili," uviedol prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ s tým, že s názorom komory o porušení zákona sa stotožnila aj Krajská prokuratúra v Trenčíne.

Ako TASR informoval hovorca Krajskej prokuratúry v Trenčíne Marián Sipavý, TSK porušil ustanovenie zákona o liekoch a zdravotníckych pomôckach v znení účinnom do 14. júna 2018, keď 12. júna 2018 nariadil vykonávanie lekárenskej pohotovostnej služby na obdobie 15. jún 2018 - 30. jún 2018 bez toho, aby pri tom aplikoval Správny poriadok. Prokuratúra poukázala aj na to, že s účinnosťou od 15. júna 2018 je aplikácia Správneho poriadku pre stanovovanie rozpisov lekárenskej pohotovostnej služby vylúčená.

"TSK porušil zákon o liekoch v znení účinnom od 15. júna 2018, pretože zverejnil rozpisy lekárenskej pohotovostnej služby na mesiac júl v takých termínoch, že nedodržal povinnosť zverejniť rozpis minimálne jeden mesiac pred začiatkom obdobia, na ktoré boli rozpisy stanovené. Je však potrebné poznamenať, že novela zákona o liekoch účinná od 15. júna 2018 sa stala platnou dňa 7. júna 2018, a teda TSK objektívne túto lehotu dodržať nemohol. Na obdobie august 2018 bola lehota jeden mesiac na zverejnenie rozpisov dodržaná. Nebol preto dôvod na podanie prokurátorského opatrenia," doplnil Sipavý.