Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Umenie hry na heligónke predstavia V Turzovke desiatky muzikantov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Na prehliadke sa pravidelne zúčastňuje 50 až 60 heligonkárov. Rozdeľujú ich do kategórií deti, dospelí a zoskupenia.

Turzovka 19. augusta (TASR) – Obchodná ulica v kysuckej Turzovke v týchto chvíľach ožíva zvukmi heligónky a spevom. Koná sa tu 15. medzinárodné stretnutie heligonkárov s názvom Turzovská cifrovačka. Svoje muzikantské umenie prídu počas dňa ukázať desiatky hudobníkov.

„Na prehliadke sa nám pravidelne zúčastňuje 50 až 60 heligonkárov. Rozdeľujeme ich do kategórií deti, dospelí a zoskupenia. Na začiatku vždy vystupujú deti, program končí zoskupeniami. Po ukončení prehliadky, okolo 13. hodiny, nasleduje vyhodnotenie,“ informovala TASR riaditeľka Základnej umeleckej školy (ZUŠ) v Turzovke Dagmar Labáková.

Účastník odohrá, prípadne môže aj zaspievať dve skladby podľa vlastného výberu. Doba vystúpenia hráča je päť minút. Prehliadky sa podľa Labákovej zúčastňuje veľa mladých ľudí. „Hlavne u detí je heligónka veľmi obľúbený nástroj. Na ZUŠ máme veľa talentovaných heligonkárov, ktorí sa tohtoročnej prehliadky zúčastnia,“ uviedla s tým, že podujatie hodnotí ako veľmi obľúbené. „Vždy je obsadené do posledného miesta a ľudia nielen počúvajú, ale sa aj zapoja pri spievaní,“ dodala.