Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Univerzita Komenského pokračuje s rekonštrukciou internátov

Na snímke pohľad na Átriové domy vo Vysokoškolskom meste Ľudovíta Štúra v Mlynskej doline Univerzity Komenského v Bratislave. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Vo Vysokoškolskom meste Ľ. Štúra – Mlyny UK sa v súčasnosti pracuje na obnove výmenníkovej stanice pre Manželské internáty, dokončujú sa práce na výmene vzduchotechniky v jedálni Venza.

Bratislava 13. augusta (TASR) – S rekonštrukčnými prácami na ubytovacích zariadeniach pre študentov v týchto dňoch pokračuje Univerzita Komenského (UK) v Bratislave. Obnovou prechádza ubytovanie vo Vysokoškolskom meste Ľ. Štúra – Mlyny UK, ale aj internát Družba. TASR zo potvrdila hovorkyňa univerzity Lenka Miller.

Vo Vysokoškolskom meste Ľ. Štúra – Mlyny UK sa v súčasnosti pracuje na obnove výmenníkovej stanice pre Manželské internáty, dokončujú sa práce na výmene vzduchotechniky v jedálni Venza a začínajú sa práce na obnove určených striech. "Komunikujeme s dodávateľom postelí a finalizujú sa projekty na revitalizáciu spoločných priestorov a okolia internátov v Mlynskej doline,“ konkretizovala Miller. Výťahy do výškových budov Šturák a Manželské internáty sú objednané, respektíve zadané do výroby. „Tieto práce by mali byť dokončené do konca roka, ak pôjde všetko v dobrom tempe a nenastanú problémy," doplnila hovorkyňa. Vysokoškolské mesto Ľ. Štúra – Mlyny UK plánuje do konca roka preinvestovať zhruba 600.000 eur z vlastných zdrojov a 1,3 milióna eur od štátu.

Viaceré z plánovaných rekonštrukčných prác na Vysokoškolskom internáte Družba UK, ako je výmena okien, balkónových stien, radiátorov, oprava postelí, výmena rozvodov a osvetlenia či oprava striech, sú už dokončené a niektoré sa ešte realizujú. "Plánovaný termín dokončenia je koniec augusta. Rekonštrukcia jedálne potrvá ešte približne deväť až 12 mesiacov," priblížila Miller.

Vedenie UK v Bratislave považuje modernizáciu vysokoškolských internátov za svoju prioritu. "Po odhalení nedostatkov v projektovej dokumentácii som urobil razantné personálne zmeny a odvtedy sme intenzívne pracovali na tom, aby sme pripravili plány na rekonštrukciu," povedal rektor UK Marek Števček. Ako dodal, pre vedenie UK je dôležité, aby pri úpravách v takom veľkom rozsahu dodržali komfort bývania študentov. Doplnil, že univerzita urobí všetko pre to, aby peniaze na obnovu internátov čerpali efektívne a rýchlo a aby študentom a študentkám zvýšili komfort bývania.

V roku 2018 bolo na rekonštrukciu internátov verejných vysokých škôl vyčlenených 20 miliónov eur a začala sa tak najrozsiahlejšia rekonštrukcia ubytovacích zariadení v histórii krajiny. Ďalších 30 miliónov eur budú môcť využiť univerzity na obnovu študentských domovov v rokoch 2019 a 2020.