Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Ústavný súd SR vyhlásil voľby starostu obce Jánovce za neplatné

Ilustračná snímka. Foto: TASR František Iván

Vo voľbách starostu v Jánovciach vyhral Jozef Kacvinský (KDH), ktorý získal 275 hlasov (51,3 percenta).

Košice 13. decembra (TASR) – Voľby starostu obce Jánovce v okrese Poprad, ktoré sa konali 10. novembra, sú neplatné. Rozhodol o tom v stredu (12.12.) Ústavný súd (ÚS) SR.

Vo voľbách starostu v Jánovciach vyhral Jozef Kacvinský (KDH), ktorý získal 275 hlasov (51,3 percenta). Volebnú sťažnosť podal Pavel Majerčák (Smer-SD), ktorý mal o 37 hlasov menej (44,4 percenta). Podľa jeho podnetu došlo v obci k nedovolenej zmene zoznamu kandidátov na starostu, ako aj hlasovacieho lístka, ktorá ho poškodila a ovplyvnila výsledky volieb. Malo sa tak stať po tom, ako jeden z kandidátov zaregistrovaný pod číslom 1 sa vzdal kandidatúry, pričom na žiadosť zapisovateľky volebnej komisie došlo k jeho vyškrtnutiu zo zoznamu a prečíslovaniu poradia kandidátov o číslo vyššie. Podľa volebného zákona pritom v prípade, ak sa zaregistrovaný kandidát vzdá kandidatúry po zaregistrovaní, zostávajú údaje o ňom na hlasovacom lístku, ale pri prideľovaní mandátov sa na neho neprihliada. Sťažovateľ namietal aj proti miestnej volebnej komisii, ktorá bola podľa neho ustanovená v rozpore so zákonom.

ÚS na stredajšom neverejnom zasadnutí pléna sa zaoberal aj ďalšími sťažnosťami na nezákonnosť a neústavnosť novembrových komunálnych volieb. Podľa zverejnenej informácie na ďalšie konanie prijal sťažnosti týkajúce sa volieb primátora Poltára a volieb v obciach Nižné Nemecké a Stará Myjava. Zároveň odmietol sťažnosti v prípade volieb primátorov Hlohovca a Novák, starostov obcí Komjatice, Hrnčiarske Zalužany a Uličské Krivé, ako aj volieb v Spišských Vlachoch, Haluziciach a Ondrejovciach. Rozhodol tak pre zjavnú neopodstatnenosť alebo nesplnenie zákonom predpísaných náležitostí.