Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

V Banskej Štiavnici bude konferencia miest UNESCO

Banská Štiavnica Foto: TASR/Jozef Ďurník

Konferencia sa bude zaoberať výchovou mládeže k ochrane svetového dedičstva a tiež využitím značky svetového dedičstva UNESCO.

Banská Štiavnica 17. augusta (TASR) - Banská Štiavnica bude v septembri hostiť účastníkov 9. regionálnej konferencie Organizácie miest svetového dedičstva (OMSD) zo strednej a východnej Európy. Cieľom konferencie, ktorú starobylé slovenské banícke mesto organizuje prvý raz, je posilniť a rozvinúť spoluprácu medzi členskými mestami OMSD v oblasti ochrany dedičstva historických miest a koordináciu podnikaných aktivít.

Ako TASR povedal pracovník Mestského úradu v B. Štiavnici Miron Brezonščák, konferencia bude mať dve hlavné témy – Výchova školskej mládeže k ochrane svetového dedičstva UNESCO a Naše využitie značky svetového dedičstva UNESCO. "Zatiaľ máme prihlášky od 12 miest," uviedol zástupca mesta.

Členské mestá OMSD zo strednej a východnej Európy sa prvýkrát zúčastnili na regionálnej konferencii v Budapešti v roku 1996. Táto konferencia a Dokument z Budapešti podpísaný na jej záver, prispeli k organizovaniu následných konferencií v dvojročných cykloch a podpísaniu ďalších dokumentov, ktoré posilnili úlohu členských miest regiónu v OMSD.

V roku 2004 pri organizovaní 5. konferencie v Budapešti už asistovala Banská Štiavnica. Tento rok naopak bude konferenciu organizovať Mesto Banská Štiavnica v spolupráci s Regionálnym sekretariátom OMSD v Budapešti.