Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V Banskobystrickom kraji stúpol počet chorých na chrípku

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Najvyšší počet chorých na ARO približne s rovnakým výskytom je v absolútnych číslach v okresoch Rimavská Sobota, Banská Bystrica, Brezno a Žarnovica.

Banská Bystrica 13. júla (TASR) - Po viacerých týždňoch poklesu respiračných a chrípkových ochorení v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) zaznamenali epidemiológovia v aktuálnom 28. kalendárnom týždni ich vzostup. Oproti predchádzajúcemu týždňu vzrástol výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO) o 28 percent a výskyt chrípky a jej podobných ochorení (CHPO) sa zvýšil dvojnásobne. Zvýšenie spomínaných ochorení zaznamenali aj v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška.

"Aj keď v absolútnych číslach nie sú počty chorých také vysoké a na pôvode ochorení sa podieľajú hlavne adenovírusy a respiračné syncytiálne vírusy, ktoré spôsobujú akútne ochorenia s ľahším priebehom, nemožno ich podceňovať ani v lete," uviedla pre TASR hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

V 28. kalendárnom týždni na základe analýz z hlásení 42 percent lekárov pre deti a dorast a 36 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých evidoval banskobystrický RÚVZ, ktorý zbiera údaje o chorobnosti za celý kraj, 1443 chorých na ARO, čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť takmer 586 osôb na 100.000 obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich chorobnosť v tomto týždni. Chrípka a jej podobné ochorenia sa vyskytli v 68 prípadoch, čo je chorobnosť vyše 28 osôb na 100.000 obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich chorobnosť v tomto týždni.

Najvyšší počet chorých na ARO približne s rovnakým výskytom je v absolútnych číslach v okresoch Rimavská Sobota, Banská Bystrica, Brezno a Žarnovica. Čo sa týka chrípky, je najvyšší počet pacientov v okrese Žarnovica a Poltár. Z hľadiska veku je aktuálne najvyššia chorobnosť na ARO vo vekovej skupine ekonomicky aktívneho obyvateľstva a na CHPO medzi prázdninujúcimi žiakmi základných škôl.