Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Bratislave sa koná medzinárodná odborná konferencia o kombinatorike

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Jej desiaty ročník sa tento týždeň koná na pôde Univerzity Komenského (UK) a organizuje ho Fakulta matematiky, fyziky a informatiky (FMFI) UK.

Bratislava 26. augusta (TASR) – Hlavné mesto Bratislava je v týchto dňoch dejiskom medzinárodnej konferencie Eurocomb 2019 o kombinatorike ako významnej disciplíne pre súčasnosť i pre budúcnosť. Jej desiaty ročník sa tento týždeň koná na pôde Univerzity Komenského (UK) v Bratislave a organizuje ho Fakulta matematiky, fyziky a informatiky (FMFI) UK.

"Je to prestížna konferencia, o ktorú sa súťaží. Je to v poradí desiata v sérii konferencií, ktorú sme po prvý raz dostali do Bratislavy. Máme takmer 200 účastníkov z celého sveta," uviedol pre TASR Róbert Jajcay, prodekan FMFI UK. Zastúpenie má okrem Európy napríklad Nový Zéland, Austrália, Čína, Kórea, Južná Amerika či USA.

Cieľom konferencií je vytvoriť vedcom, odborníkom a kombinatorikom priestor, aby sa mohli stretnúť a vymieňať si informácie o najnovších dosiahnutých výsledkoch, ale tiež, aby sa nadviazali ďalšie spolupráce a začali nové projekty, do ktorých sa môžu zapájať nielen samotní vedci, ale aj doktorandi. V neposlednom rade je to v tomto prípade aj predstavenie Slovenska a Bratislavy a zviditeľnenie slovenskej komunity vo svete ešte o čosi viac.

Kombinatorika je veda o vzťahoch medzi konečným množstvom predmetov, o tom, ako ich usporiadať, aké vzťahy vytvoriť tak, aby výsledná štruktúra po pospájaní týchto objektov mala požadované vlastnosti. "Pospájať konečne veľa rôznych objektov na základe nejakých pravidiel tak, aby bol výsledok výhodný a optimálny," poznamenal Jajcay. Jej využitie je napríklad pri navrhovaní počítačových a iných sietí, kde je cieľom napríklad to, aby pri prerušení jedného kábla nevypadla celá sieť. Kombinatorika sa využíva aj v informatike, v teórii grafov, pri kódovaní, v rámci dátovej bezpečnosti, pri práci so značným množstvom dát či pri teórii hier, využívajú ju aj viaceré aplikácie.

Kombinatorika ako vedná disciplína existuje od 40. a 50. rokov, spolupracuje so všetkými oblasťami matematiky a prepája jej oblasti s konkrétnym typom otázok. "Jej veľký rozvoj súvisí s rozvojom výpočtovej techniky, pretože mnohé veci vo výpočtovej technike závisia od výsledkov, ktoré sa snažíme dosiahnuť v kombinatorike. Je tam interakcia. My si od nich berieme problémy, oni si od nás niekedy berú riešenia a my si všímame ich riešenia," doplnil Jajcay.

Konferencia Eurocomb bola spočiatku plánovaná ako priestor a možnosť pre európskych kombinatorikov, postupne si vytvorila svetové zastrešenie. Konferencia o kombinatorike, teórii grafov a aplikáciách sa konala v minulosti napríklad v Barcelone, Prahe, Seville, Bordeaux, Budapešti, Pise či vo Viedni.