Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

V Bratislave sa predstavujú singapurskí umelci

Sochár Sun Yu-Li inštaloval veľké čierne plátno na Hlavnom námestí. Do tohto kreatívneho procesu sa mohla zapojiť aj verejnosť. Dielo má symbolizovať stretnutie ľudí, ktorí spoločne komunikujú.

Bratislava 24. septembra (TASR) - Medzinárodný výmenný projekt Spotlight Singapore, ktorý prepája podnikateľský program s umením a spoznávaním kultúry, zavítal do Bratislavy. Okrem prezentácií biznis lídrov oboch krajín v Primaciálnom paláci je súčasťou projektu networking so slovenskými hostiteľmi počas kultúrnych podujatí.

Prvý umelecký zážitok zo Singapuru ponúkol v podobe inštalácie Looking For You na Hlavnom námestí sochár Sun Yu-Li. Do jeho kreatívneho procesu sa mohla zapojiť aj verejnosť a "dozdobiť" tak inštaláciu, ktorá pozostáva z veľkého čierneho plátna. To tvorí niekoľko menších plátien. Spájajú ich biele bodky a čiary, ktoré namaľoval Sun. Vyjadrujú umelcovu vieru, že bodky, a tiež kruhy a štvorce, patria spolu s čiarami k prvotnému a univerzálnemu jazyku ľudstva. "Bodky predstavujú bod, v ktorom sa ľudia stretávajú, a tiež dôležitý medzník. Čiary symbolizujú chodník, cestu, komunikáciu, ale tiež hranicu," vysvetľuje autor inštalácie, ktorú mohli okoloidúci bez ohľadu na vek dotvoriť štetcom a farbami. Výsledné dielo podľa autora symbolizuje "stretnutie neznámych ľudí, ktorým sa spoločne podarilo komunikovať, vytvoriť pocit harmónie a spolupatričnosti".

Hudobný i vizuálny zážitok z dielne singapurských umelcov prinesie návštevníkom novej budovy Slovenského národného divadla (SND) večerné predstavenie Living Dreams - koncertná suita za svitania. Komorné dielo, ktoré prepája hudbu s videoprojekciou, naštudoval skladateľ a dirigent Iskandar Ismail. Inšpiroval sa singapurským románom If We Dream Too Long, v ktorom hlavná postava vnútorne vzdoruje mainstreamovému životnému štýlu, požiadavkám spoločnosti a rodiny. Únik hľadá v snoch, v ktorých odlieta do exotických neznámych miest, a v mori.

"Iskandar Ismail touto farebnou mozaikou tlmočí túžby mladej generácie v 21. storočí, v ktorom technológie a internet nanovo zadefinovali priestor, čas a najmä vzťahy, a poriadne zatriasli existujúcimi konceptmi životného štýlu, kultúry a tradícií," doplnila Jana Sunderman, PR manažérka a konzultantka Spotlight Singapore Bratislava a Praha, na margo predstavenia, v ktorom singapurských hudobníkov hrajúcich na tradičných čínskych nástrojoch budú sprevádzať aj slovenskí folkloristi.