Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Regióny

V bratislavských bus pruhoch by mohli jazdiť autá s troma pasažiermi

MHD Bratislava Foto: TASR/Tomáš Halász

Vo svete takéto systémy už fungujú. Človek nájde partnera, s ktorým sa dostane do práce a podelí si s ním náklady.

Bratislava 11. júla (TASR) – V bus pruhoch, ktoré sú dnes určené pre bratislavskú verejnú dopravu, by mohli budúci rok jazdiť aj osobné autá. Museli by sa v nich však viesť minimálne traja pasažieri.

Primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD) chce takúto alternatívu navrhnúť poslancom v rámci novej stratégie parkovacej politiky. O tej budú rokovať po lete.

"Postavíme na kraj cesty policajta, ktorý bude sledovať, koľkí pasažieri sa vezú. Má predsa oprávnenie zastaviť motorové vozidlo a vyžadovať, aby plnilo dopravné predpisy," vysvetlil pre TASR kontrolu takejto dopravy primátor s tým, že vozidlá, kde by sa viezlo menej pasažierov, by boli sankcionované.

Na to, aby však takýto systém mohol začať fungovať, musela by sa zmeniť legislatíva. "Dnes takú značku nemáme, museli by sme ju dostať do systému dopravného značenia, ktorý by platil na celom Slovensku," dodal Ftáčnik.

Alternatíva by tak mohla byť ponukou k rýchlejšej, lacnejšej i ekologickejšej doprave. "Vytvorili by sme najmä tlak na to, aby po meste chodilo menej áut. Ak dnes v každom aute sedí jeden človek, takto by sme ich tam dostali troch, naučili by sme ich, že sa oplatí spojiť sa a cestovať do práce spolu, aj keď možno nie sú rodina," podotkol Ftáčnik. Niektoré nové autobusové pruhy chce mesto vyskúšať v rámci Európskeho týždňa mobility, ktorý bude v septembri, zatiaľ však po nej bude jazdiť len verejná doprava.

Tu bude player


Vo svete takéto systémy už fungujú. Na internete si človek nájde partnerov, s ktorými sa dostane do práce a podelí si s ním náklady na pohonné hmoty i parkovanie. "Ak to funguje v iných mestách, prečo by to nefungovalo tu," myslí si Ftáčnik. Aj na Slovensku to ľudia robia v prípadoch, ak sa chcú dostať z jednej časti republiky na druhú.

Nová parkovacia politika by mala začať platiť od 1. apríla. Pôvodne však mala vstúpiť do platnosti od začiatku roka. "V januári nemôžete urobiť vodorovné dopravné značenie, lebo je väčšinou napadnutý sneh a sú zamrznuté cesty," dodal primátor.