Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V Dunajskej Strede budú oslavovať dni sv. Juraja aj festival vína

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

Sv. Juraj je patrónom rytierov a vojakov.

Dunajská Streda 23. apríla (TASR) – Od stredy (24. 4.) do nedele (28. 4.) si v Dunajskej Strede pripomenú svätého Juraja – ochrancu mesta, zaspomínajú na založenie Dunajskej Stredy a pozvú návštevníkov na festival vína.

Ako uvádza mesto na svojej webstránke, v stredu sa bude na radnici konať inauguračná slávnosť rytierov Medzinárodného rytierského rádu sv. Juraja, ale i svätá omša v kostole sv. Juraja. Vo štvrtok sa vo Vermesovej vile koná slávnostný spomienkový večer sv. Juraja, ktorého súčasťou bude aj odovzdávanie cien. V piatok bude nielen futbalový turnaj, ale i ochutnávka vín, festival sv. Juraja, ples a rôzne koncerty. V sobotu sa okrem koncertov a ochutnávky vín stretnú dunajskostredskí rodáci s primátorom mesta. Program zakončia v nedeľu koncertom pouličnej hudby na námestí pred mestským kultúrnym strediskom Benedeka Csaplára.

Sv. Juraj je patrónom rytierov a vojakov. Zobrazuje sa ako rytier na koni, ktorý doráža draka. Hoci ide o legendu, symbolicky má svoj zmysel. Drak totiž predstavuje diabla, ktorý koná zlo, respektíve duchovne "požiera" ľudí. Oslavy sv. Juraja majú v Dunajskostredskom okrese dlhú tradíciu.