Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Regióny

V Etnografickom múzeu v Martine predstavia výrobky z prírodných pletív

Na snímke budova, v ktorej sídli Slovenské národné múzeum (SNM) - Etnografické múzeum v Martine. Foto: TASR - Daniel Stehlík

Výstavu pripravilo Ústredie ľudovej umeleckej výroby a diela súčasných remeselníkov a dizajnérov doplnilo múzeum o tradičné výrobky zo svojich zbierok.

Martin 16. mája (TASR) - Predstaviť bohatú tradíciu pletenia na Slovensku a jeho rozmanité využitie v minulosti i súčasnosti má za cieľ pripravovaná výstava v Etnografickom múzeu v Martine. Vernisáž výstavy s názvom Tradícia netradične: Prírodné pletivá sa uskutoční v piatok 17. mája o 17.00 h. TASR o tom informovala kultúrno-propagačná manažérka Slovenského národného múzea v Martine Milena Kiripolská.

Výstavu pripravilo Ústredie ľudovej umeleckej výroby a diela súčasných remeselníkov a dizajnérov doplnilo múzeum o tradičné výrobky zo svojich zbierok. "Pri koncipovaní výstavných celkov nezohrával dôležitú úlohu len sortiment pletených produktov, ale aj povaha pletiarskeho materiálu. Sortiment pozostáva v prevažnej väčšine z košov a nádob, prípadne opletaných nádob rôznych veľkostí a tvarov," priblížil výstavu jej kurátor Tibor Uhrín.

Doplnil, že dôležitú oblasť výrobkov z prírodných pletív predstavujú predmety z prútia a lubov. V kombinácii s masívnym drevom či kovovou konštrukciou dávajú priestor na tvorbu súčastí nábytku či drobnej architektúry. V expozícii sú zastúpené dizajnérske presahy práve z týchto materiálov od rôznych profesionálnych dizajnérov a študentov.

Výstavu Tradícia netradične: Prírodné pletivá budú mať možnosť návštevníci vidieť v martinskom Etnografickom múzeu do 1. septembra 2024.