Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V Hniezdnom otvoria expozíciu ľudových remesiel a liehovarníctva

Návštevníci budú môcť vidieť, ako tu obyvatelia žili, ako sa živili, aké remeslá rozvíjali, a to od 12. storočia. Možno ich prekvapí fakt, že snahy o pálenie alkoholu zo surovín, ktoré používali.

Hniezdne 22. marca (TASR) - V bývalom najmenšom meste Uhorska, v obci Hniezdne, okres Stará Ľubovňa, bude od júna tohto roku sprístupnená expozícia tradičných ľudových remesiel a liehovarníctva regiónu Severného Spiša. TASR o tom informovala PR projektu Zuzana Škodlerová a dodala, že turistom sa pri návšteve nového turistického centra naskytne možnosť na jednom mieste spoznať históriu a vznik severného Spiša.

„Návštevníci budú môcť vidieť, ako tu obyvatelia žili, ako sa živili, aké remeslá rozvíjali, a to od 12. storočia. Možno ich prekvapí fakt, že snahy o pálenie alkoholu zo surovín, ktoré mali k dispozícií naši predkovia, je možné nájsť po celom Slovensku, no najstarší liehovar objavili v Starej Ľubovni. Je zo 17. storočia a bol súčasťou podhradia,“ priblížila Škodlerová. V samotnej obci Hniezdne, kde sa buduje nová turistická atrakcia, bolo v 19. storočí až 110 majiteľov medených nádob na pálenie liehu. „To je vzhľadom k pomeru domov, ktorých bolo cca 200, zaujímavý fakt,“ konštatovala. Nová expozícia podľa nej predstaví rozvoj poľnohospodárstva i to, ako sa rozvíjali techniky a technológie spracovania obilia a tiež remeslá ako napr. debnárstvo a kováčstvo.

„V súčasnosti sa park ešte buduje, dokončujú sa objekty, umiestňujú sa jednotlivé exponáty. Základným stavebným materiálom areálu je kameň a to podtatranský pieskovec, ktorého bolo na výstavbu použitých 350 ton,“ vysvetľuje Škodlerová. Ďalším materiálom, ktorý je pri stavbe, ale i pri výzdobe parku použitý, je drevo. Ide pritom o typické drevo Spiša, čiže smrek a jedľu, v celkovom objeme 324 metrov kubických. Najdlhšie drevo použité na stavbu je 15-metrový hranol.

„Celá lokalita expozície bude mať prehliadkovú časť a aj časť venovanú predaju výrobkov od miestnych umelcov. Sprievodcovia najprv turistov prevedú cez areál, predstavia im postupy a tradície pri spracovaní obilia od 12. storočia až po súčasnosť,“ doplnila Škodlerová. Turisti budú môcť vidieť aj ukážky remesiel a na záver prehliadky aj ochutnať pálenku, akú píjavali naši predkovia.

Areál bude niesť meno Nestville park, čo je odvodené od názvu obce Hniezdne (Nest - hniezdo, vill – skratka anglického slova village - obec). Dnes je tu už umiestnený najväčší drevený obraz v Európe, ktorý miestni rezbári vytvorili práve na tento projekt. „Je 6,15 m široký a 2,15 m vysoký, váži viac ako tonu. Znázorňuje proces obrábania pôdy a zužitkovania poľnohospodárskych plodín v 13. storočí, ale i vtedajší život obyvateľov dedinky Hniezdne,“ vysvetľuje Škodlerová. Otvorenie parku je naplánované na 30. júna.