Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

VIDEO: V Nitre otvorili Honorárny konzulát Maďarska

Na snímke zľava štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Maďarska Tamás Vargha, generálny tajomník služobného úradu ministrestva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Pavol Sýkorčin a honorárny konzul Maďarska v Nitre Jozef Gál počas otváracieho ceremoniálu honorárneho konzulátu Maďarska v Nitre 5. marca 2019. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Novým honorárnym konzulom sa stal Jozef Gál.

Nitra 5. marca (TASR) – V Nitre od utorka funguje Honorárny konzulát Maďarska. Po Bratislave a Košiciach je tak Nitra tretím slovenským mestom, v ktorom bude mať Maďarsko svoje zastúpenie. Neskôr by malo vzniknúť aj v Banskej Bystrici.

Novým honorárnym konzulom sa stal Jozef Gál. „Honorárnych konzulov pre Slovensko vždy navrhuje zahraničný štát, v tejto chvíli to bolo Maďarsko, ktoré navrhlo moju osobu. Predpokladám, že sa tak stalo na základe mojich doterajších aktivít. Podnikám a snažím sa o úspešnú spoluprácu našich dvoch štátov, takže asi kvôli tomu,“ skonštatoval Gál.

Ako pripomenul, konzulát bude poskytovať služby a pomoc zahraničným občanom. „Takže ak sa dostane do núdze nejaký maďarský občan, bude sa môcť na nás obrátiť a my sa mu budeme snažiť pomôcť v spolupráci s bratislavským konzulátom. Úradné hodiny budú každý pondelok a v stredu od 10. do 12. hodiny. Existuje samozrejme aj telefónna linka, ktorá je stále k dispozícii,“ doplnil Gál.