Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V okrese Myjava neobhájili pozíciu dvaja starostovia

Ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Poriadie zažije prvú zmenu od roku 1990, keďže po siedmich volebných obdobiach sa rozhodla skončiť Zuzana Boskovičová a nahradí ju Martin Pražienka.

Myjava 13. november (TASR) – V okrese Myjava nastane zmena na postoch starostov a primátorov v siedmich prípadoch. Rozhodli o tom občania v komunálnych voľbách.

Nového primátora budú mať v meste Brezová pod Bradlom, kde dosluhujúca primátorka Eva Ušiaková nekandidovala. Zo šestice kandidátov uspel Jaroslav Ciran, ktorý získal 40,94 percenta hlasov zúčastnených voličov. Naopak, už šieste volebné obdobie povedie okresné mesto Myjava Pavel Halabrín, ktorý zdolal svojho vyzývateľa Jaroslava Foltína.

Už pred voľbami bolo isté, že zmena nastane v obciach Krajné, Podkylava, Poriadie a Vrbovce, kde nekandidovali končiaci starostovia. Poriadie zažije prvú zmenu od roku 1990, keďže po siedmich volebných obdobiach sa rozhodla skončiť Zuzana Boskovičová a nahradí ju Martin Pražienka. Štyri volebné obdobia bol na svojej pozícii Samuel Redecha z Vrboviec a tri Dušan Kadlečík v Podkylave.



V štyroch obciach Myjavského okresu Chvojnica, Kostolné, Polianka a Priepasné boli jedinými kandidátmi súčasní starostovia. V Polianke pritom súčasný starosta vzišiel až z doplňujúcich volieb v roku 2017, v ktorých porazil protikandidátku. V Polianke však budú doplňujúce voľby, keďže na pozíciu poslancov sa prihlásili iba štyria kandidáti na päť miest v miestnom zastupiteľstve.

Najviac kandidátov sa uchádzalo o starostovský post v dvoch obciach. V Hrašnom mal štvoricu protikandidátov Vladimír Stančík, ktorý je vo svojej funkcii druhé volebné obdobia. V Starej Myjave mal rovnaký počet oponentov 41-ročný Pavol Kováč, ktorý končí svoje tretie volebné obdobie. Kým Kováč svoju pozíciu obhájil, v Hrašnom bude novým starostom Pavel Hučko.

Okrem Hrašného prišlo k zmene aj v Košariskách, kde po štyroch volebných obdobiach skončila Anna Abramovičová. V priamom súboji ju zdolal Štefan Antol, ktorý získal 53,88 percenta hlasov.