Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V popradskom MsZ sú nové mená i miestny rekordér M. Baran

Ilustračná snímka. Foto: TASR Pavel Neubauer

Neúspešný kandidát na primátora Ondrej Kavka sa do mestského parlamentu dostal spolu s Mariánom Sarakom, Alenou Madzinovou a Jánom Košťálikom, podporuje ich koalícia strán SaS, OĽaNO a Spolu – OD.

Poprad 13. novembra (TASR) – V popradskom mestskom zastupiteľstve (MsZ) budú počas nadchádzajúcich štyroch rokov prevládať nezávislí poslanci, z 19-členného pléna ich bude 14 bez politickej podpory. Hovorca mesta Poprad Marián Galajda TASR potvrdil, že ustanovujúce MsZ bude v Poprade 30. novembra o 10. hodine.

Neúspešný kandidát na primátora Ondrej Kavka sa do mestského parlamentu dostal spolu s Mariánom Sarakom, Alenou Madzinovou a Jánom Košťálikom, podporuje ich koalícia strán SaS, OĽaNO a Spolu – OD. "Chceme spolupracovať a dotiahnuť rozbehnuté projekty z minulého obdobia. Naším cieľom je byť predovšetkým konštruktívnou opozíciou," uviedol Kavka a dodal, že už začali komunikovať s ďalšími poslancami o tvorbe poslaneckého klubu.

Staronová poslankyňa Helena Mezenská išla do volieb s podporou strany DOMA DOBRE. Po štvorročnej pauze sa do MsZ dostal aj Milan Barilla (nezávislý). Dôveru voličov si opäť získali nezávislí Anna Schlosserová, riaditeľka Tatranskej galérie Anna Ondrušeková a Štefan Pčola. Posledný menovaný pred voľbami podporoval novozvoleného primátora Antona Danka.

Milan Baran je najdlhšie slúžiacim popradským poslancom, prvýkrát ho do funkcie zvolili v roku 1994 a dôveru voličov si teraz získal po siedmy raz. "Toto volebné obdobie, rovnako ako tie predchádzajúce, sa budem snažiť opäť hlavne riešiť problémy nášho volebného obvodu, teda otázky zelene, detských ihrísk a jednotlivých vnútroblokov, ale aj parkovania na sídliskách a mestskej hromadnej dopravy," priblížil pre TASR Baran a dodal, že o tvorbe poslaneckého klubu zatiaľ s nikým nerokoval.

Do zastupiteľstva sa okrem Kavku dostali aj ďalší neúspešní uchádzači o primátorské kreslo - Igor Wzoš, Jozef Košický a Peter Dujava. Všetci traja kandidovali ako nezávislí. Wzoš v končiacom sa volebnom období zastával post viceprimátora, z ktorého ho primátor Jozef Švagerko krátko pred voľbami odvolal. V kampani viackrát zdôraznil, že nechce, aby sa do Popradu vrátila stagnácia.

"Je po voľbách, predvolebný zápas má iný charakter a povolebné stretnutia tiež. Som zástanca toho, že sa treba pozerať dopredu. Keď sa teraz pozerám na to rozloženie síl v MsZ, tak som pripravený hľadať dohodu a kompromisy, aby sa pokračovalo v dobrých veciach a projektoch, ktoré sú už rozbehnuté. Určite budem chcieť, aby sme šli viac do europrojektov i do škôl," konštatoval Wzoš, ktorý si vie predstaviť spoluprácu prakticky s kýmkoľvek, a v súčasnosti už rokuje o tvorbe poslaneckého klubu. "Myslím si, že sa to v krátkom čase usporiada, aby sme mohli ísť ďalej dopredu," dodal.

Novým menom v poslaneckom pléne najväčšieho mesta pod Tatrami je František Majerský, ktorý tvrdí, že voľbami to iba začína. "Na jednej strane som plný očakávaní, na druhej pristupujem k mandátu s plným rešpektom. Je mi jasné, že to bude o nevyhnutnej spolupráci, kompromisoch, ale aj zásadných postojoch k mnohým témam a projektom. Všetky rozhodnutia by však mali byť v prospech občana," zdôraznil Majerský, pre ktorého sú priority podpora mladých rodín, rozvojové projekty mestských častí s možnosťou participácie na rozpočte, podpora komunít, školstvo a sociálna oblasť.

"Zároveň vyslovujem obavu, aby sme do MsZ príliš netlačili politiku či ľudí, ktorí použijú mandát vo svoj prospech, čoho sme boli v minulosti neraz svedkami. Sám som zvedavý, aké prekvapenia prídu, práve kvôli tomu, že som nováčik. Na druhej strane to môže byť výhodou, pretože budem vo veciach hľadať skôr logiku a čistotu vzťahov," uzavrel.

Do MsZ sa dostali aj ďalší kandidáti bez politickej podpory - Jozef Dubašák, Juraj Bondra a Tatiana Husárová.