Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

V Rejdovej ušijú kroje aj vďaka príspevku 140.000 eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Šitiu krojov sa v Rejdovej viac ako 60 rokov venuje Zuzana Dovalovská, ktorá do svojho umenia zasvätí ďalšie zamestnankyne novovzniknutej dielne, celkovo tak vznikne päť pracovných miest.

Rejdová 17. augusta (TASR) - Obecný podnik na šitie krojov a jeho súčastí nielen pre celý región vznikne v Rejdovej v okrese Rožňava. Na jeho vytvorenie Úrad vlády SR poskytol regionálny príspevok v rámci podpory najmenej rozvinutým okresom vo výške 140.000 eur. Miestne krajčírky budú zabezpečovať napríklad aj opravy krojov, či výrobu darčekových predmetov s folklórnou tematikou. TASR o tom informoval Tlačový odbor Úradu vlády SR.

Šitiu krojov sa v Rejdovej viac ako 60 rokov venuje Zuzana Dovalovská, ktorá do svojho umenia zasvätí ďalšie zamestnankyne novovzniknutej dielne, celkovo tak vznikne päť pracovných miest. Remeselnícka dielňa bude mať sídlo v zrekonštruovanej bývalej turistickej ubytovni v miestnej základnej škole.

Ako pre TASR povedala starostka obce Slávka Krišťáková, myšlienka vznikla v nadväznosti na dlhoročnú folklóru tradíciu Rejdovej. „Chceli by sme prevziať a zachovať túto tradíciu, aj keď sa o to pričiňuje aj naša folklórna skupina. Pani Dovalovská má už viac ako 80 rokov, ona bude vykonávať - už vlastne aj vykonáva, funkciu takej tútorky, chceme sa od nej učiť, kým je pri akom-takom zdraví," povedala.

Podľa Krišťákovej na zriadenie dielne aktuálne prebiehajú potrebné verejné obstarávania. Obecný podnik má zatiaľ dve zamestnankyne. „Dúfam, že v októbri alebo novembri už budeme v nových priestoroch, teraz pôsobíme provizórne, ale mali sme objednávky, ktoré sme nechceli zrušiť," dodala s tým, že si tiež robili prieskum. „V okruhu 120 až 130 kilometrov nič také neexistuje a pritom v takmer každej obci funguje folklórny kolektív," pripomenula.

Zmluva s obcou Rejdová, ktorá za účelom zriadenia obecného podniku založila obchodnú spoločnosť so stopercentnou účasťou obce, bola podpísaná v máji. V tomto roku získa obec regionálny príspevok vo výške 90.000 eur, v rokoch 2019 a 2020 po 25.000 eur. Zriadením obecného podniku chce obec uchovávať kultúrne hodnoty predkov, podporiť záujem o pomaly zanikajúce ľudové tradície a znížiť mieru nezamestnanosti v obci. „Začiatok bude určite ťažký, ale držíme si palce," povedala Krišťáková.

Obec Rejdová má hlbokú tradíciu v ľudovej architektúre, vo zvykoch, tradíciách, tancoch, speve či odeve. Podľa starostky je považovaná za akúsi "mekku" folklóru horného Gemera. Už 45 rokov tu organizujú aj jedno z najvýznamnejších podujatí Košického samosprávneho kraja - Gemerský folklórny festival, ktorý je tento rok naplánovaný na 24. – 25. augusta. V regióne aktívne funguje niekoľko desiatok folklórnych súborov či kolektívov.