Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

V Rohožníku sa dnes začína multižánrový UV_festival

Štvrtý ročník tohto podujatia nie je žánrovo ohraničený, dôraz kladie na kvalitu a prijemnú tvorivú atmosféru.

Bratislava 17. augusta (TASR) - Multižánrový UV_festival 2012 začína dnes popoludní v Rohožníku pri Malackách.

Štvrtý ročník tohto podujatia nie je žánrovo ohraničený, dôraz kladie na kvalitu a prijemnú tvorivú atmosféru. Na troch pódiách sa postupne vystrieda 35 hudobných projektov zo siedmich krajín sveta.

Hviezdami tohtoročného festivalu sú Besh o' droM (Maďarsko), Gerda Blank (Nový Zéland), Oszibarack (Poľsko), medzi ďalšími účinkujúcimi sú Zapaska (Ukrajina), britský hudobník Nick Fisher, domácu scénu zastúpia česko-slovenskí Rara Avis, skupiny Puding pani Elvisovej, Chiki Liki Tu-a, Longital, Sto múch, Diego, Kvety Nikotínu či Feelme.

Súčasťou festivalu bude okrem hudobnej produkcie na dvoch pódiách aj bohatý sprievodný program. Návštevníci budú môcť vidieť tvorbu výtvarných umelcov, divadelné predstavenia, navštíviť kinečko s projekciami filmov či projektu Vo štvorici po Slovensku. Nebudú chýbať stánky neziskových organizácií či čajovňa, priestor bude aj pre akčné hry a detský kútik.

Podľa slov organizátorov myšlienkou festivalu bolo vyhľadať mladých talentovaných umelcov, podporiť menšinové kultúrne žánre, vytvoriť z návštevníkov festivalu jeho spolutvorcov a dať umelcom aj neumelcom priestor na prezentáciu. Návštevníci a dobrovoľníci si sami vytvárali aktivity, kino na projekcie filmov, chillout čajovňu, vlajky festivalu, výtvarné worshopy, detský kútik či súťaže a turnaje v hrách a športoch. V roku 2010 začali organizátori v spolupráci s rehabilitačným strediskom pre ľudí s mentálnym postihnutím Vstúpte, n.o., projekt Keramický workshop Vstúpte, n.o., ktorým sa klienti tohto zariadenia spolu s ostatnými návštevníkmi aktívne zapájajú do diania na festivale. V roku 2012 sa festival stal medzinárodný, bol prezentovaný na medzinárodných konferenciách a zaujal množstvo mladých ľudí a neziskových organizácii z Európy, Afriky a Ázie.