Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Skalici si pripomenuli 74. výročie oslobodenia mesta

Mesto Skalica, archívne foto. Foto: TASR

Zúčastnili sa na ňom členovia vedenia mesta, zástupcovia Trnavského samosprávneho kraja aj pamätníci.

Skalica 12. apríla (TASR) – Pietnym aktom kladenia vencov v Parku oslobodenia si vo štvrtok (11. 4.) v Skalici pripomenuli 74. výročie oslobodenia mesta. Zúčastnili sa na ňom členovia vedenia mesta, zástupcovia Trnavského samosprávneho kraja aj pamätníci.

Okres Skalica oslobodili vojská Červenej armády a rumunské vojská. Pri oslobodzovaní mesta prebiehali ťažké boje, pri ktorých padlo 130 vojakov, z toho 51 príslušníkov Červenej armády, ktorých mená sú zvečnené pri Pamätníku oslobodenia.

„Oslobodenie Slovenska bolo vykúpené nespočetnými obeťami zväčša mladých sovietskych ľudí. So všetkou úctou a vďakou spomíname po 74 rokoch aj na našich spoluobčanov, ktorí položili svoje životy na frontoch druhej svetovej vojny," uviedla v príhovore primátorka mesta Skalica Anna Mierna.

Ako ďalej dodala, v krutých časoch vojny neváhali brániť ideály slobody, demokracie a mieru aj za cenu najvyššiu. Pietne podujatie pri príležitosti udalostí v druhej svetovej vojne pripravilo mesto Skalica a miestna organizácia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov, za ktorú sa prítomným prihovoril jej predseda Jozef Kováč.