Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

V Tatrách budú dobrovoľníci opäť čistiť turistické chodníky

Zber odpadkov vo Vysokých Tatrách v rámci akcie Čisté hory Foto: TASR

Akcia Čisté hory sa uskutoční už po 34. raz, pričom doteraz takmer 37.000 dobrovoľníkov zo Slovenska i zahraničia vyzbieralo z Tatier a Pienin približne 57.500 kilogramov rôzneho odpadu.

Tatranská Lomnica 24. septembra (TASR) – Po letnej turistickej sezóne sa budú opäť čistiť slovenské hory. Tatranské doliny vyčistia od odpadkov dobrovoľníci v sobotu 29. septembra. Štátne lesy Tatranského národného parku (ŠL TANAPu) totiž na tento deň pripravili akciu Čisté hory, a to už po 34. raz.

Na 13 nástupných miestach od Oravíc až po Červený Kláštor a na piatich miestach v Liptovských Tatrách poskytnú pracovníci ŠL TANAPu a Správy TANAPu záujemcom rukavice, igelitové vrecia na zber a informáciu, kde môžu vyzbieraný odpad po návrate z túry odovzdať.

Dobrovoľníci a záujemcovia získajú o akcii Čisté hory podrobné informácie na ochrannom obvode (o.o.) Oravice - križovatka v Oraviciach, o.o. Zverovka - Roháčska dolina pri rampe, o.o., Habovka – pri horárni Biela skala, o.o. Podbanské – pri vstupe do Tichej a Kôprovej doliny.

Vo Vysokých Tatrách získajú informácie na o.o. Štrbské Pleso - pri rampe nad zastávkou Tatranských elektrických železníc Popradské pleso a na Štrbskom Plese pod poštou pri centrálnom parkovisku na Štrbskom Plese, na o.o. Vyšné Hágy - Tatranská Polianka, pri rampe pri ceste na Sliezsky dom, na o.o. Smokovce – na Hrebienku, o.o. Tatranské Matliare – na parkovisku pri kabínkovej lanovke Tatranská Lomnica a pri zastávke SAD Biela Voda a na o.o. Javorina - pri budove ochranného obvodu v Tatranskej Javorine pri vstupe do Bielovodskej doliny.

Na o.o. Červený Kláštor organizujú Štátne lesy TANAPu akciu Čisté hory a potoky v spolupráci so Správou Pieninského národného parku (PIENAP). Zraz účastníkov je pri autokempingu v Červenom Kláštore. Turisti, ktorí sa chcú zúčastniť na akcii Čisté hory v dolinách Liptovských Tatier, sa môžu informovať na miestnej Správe TANAPu.

Vlani viac ako 1700 detí a dospelých dobrovoľníkov vyzbieralo počas akcie Čisté hory na značkovaných turistických chodníkoch v TANAPe a PIENAPe takmer tisíc kilogramov odpadkov. Počas 33 rokov odbremenilo takmer 37.000 dobrovoľníkov zo Slovenska i zahraničia územie týchto dvoch národných parkov od približne 57.500 kilogramov rôzneho komunálneho a stavebného odpadu. Pritom rekordným bol rok 1980, kedy 1400 ľudí znieslo z turistických chodníkov až takmer 7700 kilogramov odpadkov.