Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Regióny

V trebišovskej rómskej osade je o voľby záujem, voliči čakajú v radoch

Ilustračná snímka. Foto: TASR – František Iván

Voľby v rómskej osade sú špecifické, okrem iného aj prípadmi, že niektorí voliči potrebujú sprievod z dôvodu, že nevedia čítať a písať.

Trebišov 10. novembra (TASR) – Pomerne veľký záujem voličov o komunálne voľby je v trebišovskej rómskej osade. V dvoch volebných okrskoch je tam zapísaných zhruba 1860 voličov. Volebné miestnosti sú na Základnej škole (ZŠ) Ivana Krasku, pred nimi sa vytvárajú aj rady a voliči potom musia čakať, aby mohli odvoliť.

"Záujem je značný, voliči priebežne prichádzajú. Prevažujú zatiaľ skôr mladí, predpokladám, že starší budú viac chodiť neskôr – podvečer," uviedol predseda okrskovej komisie číslo 3 Jozef Rudolecký.



Voľby v rómskej osade sú špecifické, okrem iného aj prípadmi, že niektorí voliči potrebujú sprievod z dôvodu, že nevedia čítať a písať. "Stalo sa aj, že mali neplatný alebo poškodený preukaz totožnosti a nemohli byť pripustení k voľbám," povedal Rudolecký.



Voľby zatiaľ podľa neho prebiehajú bez vážnejších problémov, možné podozrenia z kupovania hlasov komisia nezaznamenala. "Vonku sa strieda hliadka štátnej a mestskej polície, ktorá dozerá na poriadok a dodržiavanie zákona," konštatoval predseda komisie.

V Trebišove si na post primátora občania vyberajú zo štyroch kandidátov. O celkovo 24 mandátov mestských poslancov sa v dvoch volebných obvodoch uchádza 83 kandidátov.