Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V Trnave sa otvorili brány vínnych pivníc

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Podujatie Deň vínnych pivníc, ktoré sa tento rok organizuje už po šestnástykrát, potrvá v sobotu do 21.00 h.

Trnava 20. októbra (TASR) – V Trnave sa v sobotu o 13.00 h otvorili brány tamojších vínnych pivníc, aby prichýlili šesťdesiat vinárov z celého Slovenska a návštevníkov. Podujatie Deň vínnych pivníc, ktoré sa tento rok organizuje už po šestnástykrát, potrvá do 21.00 h, informovalo mesto Trnava ako spoluorganizátor podujatia.

Trnavská radnica poskytla okrem zrekonštruovanej pivnice v západnom krídle dva ďalšie priestory v prízemí. "Novinkou bude aj možnosť degustovať vína v doteraz verejnosti nesprístupnených pivničných priestoroch centra súčasnej kultúry Nádvorie na Trojičnom námestí či v Dome hudby Mikuláša Schneidera-Trnavského. Všetkých tridsaťtri pivníc, z toho trinásť otvorených na tento účel po prvýkrát, sa nachádza v historickom centre Trnavy," informoval hovorca mesta Trnava Pavol Tomašovič.

Prednosťou trnavského putovania za vínom je pestrý sortiment vín z viacerých vinohradníckych oblastí. Medzi produktmi desiatok vinárov si každý nájde to svoje. Ponuku pôžitkov rozšíria kvalitné syry, mäsové výrobky, údeniny, párky, rôzne delikatesy a čokoláda podávaná špeciálne k vínu.

V predaji bolo tento rok 780 vínnych pasov, čím si organizátori podujatia uctili 780. výročie významnej udalosti trnavských dejín, keď sa v roku 1238 Trnava ako prvá spomedzi miest na dnešnom území Slovenska stala slobodným kráľovským mestom.

Deň vínnych pivníc oživuje stáročnú vinársku tradíciu Trnavy, ktorej história je už od prvých rokov spätá s vínom a vinohradníctvom. Trnavčania vlastnili množstvo vinohradov v chotároch dnešnej Rače, Svätého Jura, Pezinka, Modry a v ďalších vinohradníckych lokalitách.