Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Redaktori boli s kamerou na pravej oblievačke a šibačke

Mládenci v krojoch šibú a oblievajú dievčatá počas tradičnej veľkonočnej oblievačky 21. apríla 2014 v Trenčianskej Teplej. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Pozrite sa spolu s nami! Takto vyzerá pravá oblievačka a šibačka.

Bratislava 21. apríla (TASR/Teraz.sk) - Veľkonočný pondelok alebo Svetlý pondelok alebo Pondelok Paschy je deň, ktorý nasleduje po nedeli Zmŕtvychvstania, resp. po Nedeli Paschy. Je to druhý deň Svetlého týždňa, resp. veľkonočnej oktávy. V ľudovej sfére je spojený s rôznymi tradíciami a zvykmi, ktoré sa zaraďujú medzi prechodové rituály končiacej sa zimy a nastávajúcej jari. Táto nekresťanská prax bola v priebehu dejín v rôznych kultúrach teologizovaná a zaradená do kresťanského rámca.

Na Slovenskú sa tento veľký sviatok spája aj s ľudovými zvykmi ako sú šibačka a oblievačka. Šibačka je zvyk charakteristický pre západ našej krajiny a spočíva v šibaní dievčat korbáčom alebo prútom. Pôvod má ešte v predkresťanskom období a značí odovzdanie plodivej sily. Oblievačka je zvyk najmä na východe Slovenska a spočíva v polievaní dievčat a mladých žien vodou alebo voňavkou na Veľkonočný pondelok. Redaktori TASR sa vybrali do rázovitých regiónov, aby kamerou zachytili tieto zvyky. Pozrite si ich spolu s nami!


Na videu je tradičná zemplínska oblievačka na veľkonočný pondelok 21.apríla 2014 členmi FS Komanička v Novom Ruskove- okres Trebišov.


Veľkonočná oblievačka v réžii folklórneho súboru (FS) Vranovčan sa nesie aj v tomto roku v atmosfére plnej zábavy, hudby, spevu a tanca. Mladí folkloristi sú dnes v uliciach Vranova nad Topľou od skorého rána. Na zozname dievčat, ktoré sa dnes chystajú pooblievať, figuruje 40 mien.


Tanečníci a muzikanti z Folklórneho súboru Vagonár z Popradu prišli obliať a vyšibať svoje tanečníčky na voze ťahanom konským záprahom. Ide o tradíciu, ktorú dodržiavajú už niekoľko rokov. Na voze za dievčatami prejdú celé mesto. Počas Veľkonočného pondelka boli obliať a vyšibať desiatku svojich tanečníc.


Veľkonočná oblievačka patrí k stále žijúcim tradíciám medzi Rómskou komunitou v obci Vaľkovňa v okrese Brezno. Ako pre TASR povedal jeden z kupačov Karol Pohlot, pri návštevách prejdú celú dedinu bez ohľadu na to, či sú to Rómovia, alebo ostatní obyvatelia.



Aj keď obec Horné Orešany má pekné zvyky a tradície, tie sú však viac viazané na vinársku a vinohradnícku minulosť obce. Generácie mladých sa však snažia zachovať aj veľkonočné zvyky. Po nedeľnej zábave v pondelok doobeda nechýbala v uliciach obce krojovaná skupina mladých nadšencov s hudbou, spevom a s typickými šibákmi.


Veľkonočné tradície udržiavajú v obci Polomka v okrese Brezno mladí ľudia bez ohľadu na to, čomu sa venujú v civilnom živote. Dnes sa na oblievačku vybrali spoločne členovia folklórneho súboru Brezinky v krojoch spolu s členmi Dobrovoľného hasičského zboru v súťažných dresoch. Ako pre TASR povedal mladý hasič Matúš Tokár, tak ako súboristi chodia povzbudzovať hasičov na súťaže, hasiči si nenechajú ujsť vystúpenia Brezinkárov.