Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Vo Východoslovenskom múzeu predstavia život orla krikľavého

Ilustračná snímka Foto: Wikipédia

Výstava prezentuje život orlov krikľavých od vyliahnutia z vajíčka, cez súboj súrodencov v hniezde a proces kainizmu, po vyletenie mláďaťa z hniezda a migráciu orlov krikľavých do Afriky.

Košice 25. februára (TASR) - Východoslovenské múzeum v Košiciach v spolupráci s Ochranou dravcov na Slovensku sprístupní 1. marca výstavu s názvom Vysoko na krídlach – čo vieme o orlovi krikľavom. Návštevníci si ju môžu pozrieť do 27. mája. Informovala o tom Katarína Ščerbanovská z propagačného oddelenia múzea.

Výstava prezentuje život orlov krikľavých od vyliahnutia z vajíčka, cez súboj súrodencov v hniezde a proces kainizmu, po vyletenie mláďaťa z hniezda a migráciu orlov krikľavých do Afriky. Návštevníci sa dozvedia, čo všetko potrebuje ornitológ k sledovaniu orlov, kontrole hniezd, vylezeniu k hniezdu, ku krúžkovaniu mláďat či rôznym ochranným opatreniam, napr. k stabilizácii orlích hniezd v prírode. Výstava poukazuje tiež na potrebu ochrany orla krikľavého na Slovensku a v okolitých krajinách.

Čo sa deje v orlom hniezde, prezradia krátke videá a k dispozícii bude aj filmový dokument z dielne Ochrany dravcov na Slovensku o ochrane orla krikľavého v SR. Najmenší návštevníci budú môcť z pozorovacieho krytu nahliadnuť do hniezda, v ktorom orlica stráži mláďa.

"Počas výstavy pripravujeme viaceré prednášky pre verejnosť i školské skupiny. Začíname 7. a 8. marca v dopoludňajších hodinách pre vopred ohlásené školské skupiny," uviedol kurátor výstavy Miroslav Dravecký.