Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Výstava na hrade vo Fiľakove prezentuje snímky maďarských fotografov

Na archívnej snímke časť podhradia hradu Fiľakovo v okrese Lučenec, kde bol na mieste budúcich toaliet realizovaný archeologický výskum, 5. novembra 2018. Foto: TASR - Branislav Caban

Prezentované snímky zachytávajú momenty tradičného spôsobu života a podčiarkujú hlboko zakorenenú spätosť autorov s rodnou krajinou, uviedla na margo výstavy riaditeľka Hradného múzea.

Fiľakovo 23. apríla (TASR) – Dovedna viac ako 40 snímok členov Svetového združenia maďarských fotografov (SZMF) uvidia návštevníci aktuálnej výstavy, ktorá je nainštalovaná v priestoroch Bebekovej bašty Fiľakovského hradu v okrese Lučenec. Podľa slov riaditeľky Hradného múzea Fiľakovo Viktórie Tittonovej ide o najúspešnejšie diela z celkovo 1208 fotografií, ktoré autori zo združenia prihlásili do predchádzajúcej súťaže.

„Prezentované snímky zachytávajú momenty tradičného spôsobu života a podčiarkujú hlboko zakorenenú spätosť autorov s rodnou krajinou,” uviedla na margo výstavy riaditeľka. Dodala, že túto putovnú výstavu si od jesene minulého roka mohli pozrieť záujemcovia vo viacerých galériách v Maďarsku a na južnom Slovensku. Vo Fiľakove je sprístupnená do 12. mája.

SZMF je spolok, ktorý zastrešuje autorov z rôznych žánrov, žijúcich mimo svojej materskej krajiny, Maďarska. Ide prevažne o amatérskych tvorcov, ktorí zhotovujú snímky zo záľuby a pre radosť.