Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Výstava v Prievidzi predstavuje party, zabudnuté dedičstvo Slovenska

Ilustračná snímka Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Umelecké duo fotografov nafotilo mladé slobodné ženy v krojoch s partami z rôznych kútov Slovenska, maliarka snímky dotvorila motívmi typickými pre región, kde sa party a kroje vyskytovali.

Prievidza 6. októbra (TASR)- Tradičné hodnoty Slovenska v modernom spracovaní pripomína limitovaná kolekcia obrazov takmer zaniknutých slovenských párt. Ponúka ich aktuálna výstava pod názvom Party v 21. storočí, ktorú si návštevníci môžu pozrieť v galérii RegionArt pri Regionálnom kultúrnom centre v Prievidzi.

Na tvorbe kolekcie obrazov pracoval niekoľko rokov autorský tím zložený z fotografov Ľubomíra Saba a Zuzany Sénášiovej, maliarky Sarah I. Avni a etnologičky Kataríny Chabrečekovej. Umelecké duo fotografov nafotilo mladé slobodné ženy v krojoch s partami z rôznych kútov Slovenska, maliarka snímky dotvorila motívmi typickými pre región, kde sa party a kroje vyskytovali.

"Na tomto projekte robíme už štyri roky. Naša etnologička Katka nám priniesla dve alebo tri party a začala nám o nich rozprávať. Hľadali sme ich na internete a našli sme osem alebo deväť. Ako je možné, že o takejto krásnej korune slobodného dievčaťa nikto nevie a že na internete skoro nič o nich nie je. Chceli sme s tým niečo spraviť, priniesť ich aj medzi iných ľudí, hlavne mimo folklóru. Preto sme sa postupne prepracovali k maľbám, ktoré dominujú obrazom, či už na tvári alebo v pozadí," priblížil Sabo.



Pri dotvorení malieb ornamentmi typickými pre región vychádzala maliarka podľa svojich slov priamo zo zozbieraných materiálov od etnologičky. "Samozrejme som sa s tým musela hrať, lebo to boli niekedy staré fotky, niekedy toho bolo veľmi málo. Bolo to dosť aj na mojej fantázii, ale snažila som sa rešpektovať nielen ornamenty, ale i jazyk, čo sa tým snažili povedať, a to preniesť do zákulisia samotnej fotografie. Vytvoriť atmosféru okolo umeleckého diela a celé to nastaviť tak, aby to nebola len dokumentačná zbierka z hľadiska nášho krásneho folklóru, ale aby to boli seriózne umelecké diela," povedala Avni.

Za štyri roky sa autorskému kolektívu podľa Saba podarilo spraviť 45 obrazov, to znamená, že dohľadali 45 párt. "Päť párt je vyrobených na základe starých dobových fotiek, na základe odkazov v literatúre, ale ostatných 40 sme dohľadali. Z tých 40 je možno 15 posledných na Slovensku, tým aj posledných na svete, o ktorých sa vie. Možno sa nájdu ešte nejaké v múzeách. Touto našou činnosťou aj zdôrazňujeme to, že party sú takmer zaniknuté," dodal.

Kolekciu obrazov si návštevníci môžu v galérii RegionArt pozrieť do 2. novembra.