Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Cyklobusy na Kysuce a do Terchovej využilo o 300 ľudí viac ako vlani

Ilustračná snímka Foto: TASR/Henrich Mišovič

Cyklobusy tento rok naposledy vyrazia v nedeľu 25. septembra.

Žilina 7. septembra (TASR) – Cyklobusy vybavené špeciálnymi cyklovozíkmi prepravili od polovice júna do konca augusta zo Žiliny do Bystrickej doliny na Kysuciach a do Terchovej 933 cestujúcich s bicyklami. TASR o tom informovala hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Lenka Záteková.

"V porovnaní s minulým rokom cyklobusy využilo zatiaľ o tri stovky cyklistov viac a verím, že záujem bude rásť i posledných takmer 20 dní. Teší ma, že aj takýto spôsob cykloturizmu si v našom kraji získal obľubu. Cyklistiku podporujeme dlhodobo a cyklobusy sú výborným spôsobom, ako ju ďalej priblížiť obyvateľom a návštevníkom," uviedol predseda ŽSK Juraj Blanár.

Doplnil, že upravené autobusy prilákali najmä rodiny s deťmi a náročnejších cyklistov. "Cyklobus do Bystrickej doliny previezol 765 cestujúcich a odvoz medzi Terchovou a Žilinou využilo 168 záujemcov. Na Kysuciach máme autobus vyťažený podstatne viac. Táto trasa je vhodná aj pre menej zdatných cyklistov, ktorí oceňujú práve možnosť odviezť sa až do Novej Bystrice. Odtiaľ môžu prejsť trasu napríklad do Krásna nad Kysucou a tam opäť nasadnúť na cyklobus smerujúci domov. V Terchovskej doline sú zase trasy obľúbené skôr skúsenejšími bikermi," informoval Blanár.

Riaditeľ odboru dopravy Úradu ŽSK Ivan Mokrý pripomenul, že tento rok cyklobusy jazdili počas prázdnin nielen cez víkendy, ale aj v piatok. Od začiatku školského roka premávajú opäť štandardne iba každú sobotu, nedeľu a počas sviatkov. Za lístok zaplatia cyklisti bežnú cenu a dokúpia si len miestenku pre bicykel za 50 centov. "Miestenky sa dajú zakúpiť aj na webe www.ambus.sk alebo osobne v klientskych centrách SAD Žilina," dodal Mokrý.

Cyklobusy tento rok naposledy vyrazia v nedeľu 25. septembra. Bližšie informácie o tarifných a prepravných podmienkach a o cestovnom poriadku nájdu záujemcovia na internetovej stránke ŽSK alebo na stránke zmluvného dopravcu SAD Žilina.