Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Regióny

Samospráva Žilinského kraja bude mať novú príspevkovú organizáciu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Nová príspevková organizácia oficiálne vznikne 1. septembra 2024.

Žilina 2. mája (TASR) - Príprave a realizácii energetických a smart projektov s cieľom energetických úspor sa bude venovať nová príspevková organizácia Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK). Zriadenie organizácie s názvom Energo - Eko - Služby odsúhlasili krajskí poslanci na aprílovom rokovaní zastupiteľstva. TASR o tom informovala hovorkyňa ŽSK Eva Lacová.

Nová príspevková organizácia oficiálne vznikne 1. septembra 2024. "Naším cieľom je, aby bola efektívnym spôsobom napĺňaná agenda prípravy a realizácie energetických a smart projektov, energetických úspor, pomocou využitia zelených a modrých technológií. Chceme posilňovať environmentálnu bezpečnosť kraja, efektívne využívať energetické zdroje a technológie, ktoré ozdravujú klímu a poskytujú ďalším generáciám istotu a bezpečie pre život v našom kraji," poznamenala predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.

Krajská samospráva od novej organizácie očakáva, že vďaka koordinovanému a efektívnemu monitorovaniu, riadeniu spotreby a nákupu energií dokáže vygenerovať úspory, ktoré bude možné použiť na ďalší rozvoj. "Príspevková organizácia bude tiež odborným a konzultačným partnerom pre samosprávy a organizácie pri presadzovaní inovatívnych integrovaných riešení s ambíciou dosiahnuť energetické, environmentálne a klimatické ciele s maximálnym zhodnocovaním verejných zdrojov," uviedla Lacová.

Organizácia Energo - Eko - Služby zastreší tri regionálne centrá udržateľnej energetiky (RCUE), ktoré vzniknú v rámci národného projektu realizovaného prostredníctvom Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry. Ročný rozpočet je predbežne stanovený na približne 900.000 eur, pričom najbližších päť rokov väčšinu výdavkov pokryje projekt RCUE. Tohtoročný finančný príspevok ŽSK je stanovený vo výške 74.000 eur.