Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Zvolenská primátorka L. Balkovičová má byť jedinou sobášiacou v meste

Na archívnej snímke Lenka Balkovičová. Foto: TASR/Andrej Galica

Aj keď niektorí poslanci v rozprave upozorňovali na to, že primátorka nebude môcť z rôznych objektívnych dôvodov mladých ľudí každý týždeň oddávať, väčšina poslancov zmenu návrhu nepripustila.

Zvolen 11. decembra (TASR) - Prevaha novozvolených poslancov z iniciatívy Zvolen pre ľudí sa prejavila už na pondelkovom (10.12.) ustanovujúcom mestskom zastupiteľstve vo Zvolene. Poslanci združení okolo Mateja Snopka, ktorý kandidoval za primátora a skončil na druhom mieste, totiž určili svojím hlasovaním za sobášiacu v meste ako jedinú staronovú primátorku Lenku Balkovičovú.

Aj keď niektorí poslanci v rozprave upozorňovali na to, že primátorka nebude môcť z rôznych objektívnych dôvodov mladých ľudí každý týždeň oddávať, väčšina poslancov zmenu návrhu nepripustila. Podľa poslanca Jána Kubiša v tomto prípade však vôbec nemalo ísť o politický boj, keďže sobášenie je vnímané ako poskytovanie služby občanom.

Pôvodne sa očakávala rozprava aj pri návrhu platu primátorky, nakoniec sa takmer vôbec nediskutovalo. Navrhovatelia i samotná primátorka zrejme pri určení výšky platu zohľadnili rozloženie poslaneckého zboru a nežiadali zvýšenie zákonom určeného základného platu. Ten bude mať hlava mesta nakoniec vo výške 3063 eur, pričom doteraz poberala takmer o 500 eur viac.