Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Danko: Luxembursko môže byť Slovensku príkladom v diplomacii i úcte

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) odcestoval vo štvrtok 3. mája 2018 na dvojdňovú oficiálnu návštevu Luxemburského veľkovojvodstva. Na snímke predseda NR SR Andrej Danko (vľavo) a luxemburský predseda Poslaneckej snemovne Mars Di Bartolomeo si podávajú ruku pred knihou návštev počas stretnutia v Luxemburgu 3. mája 2018. Foto: TASR - Kancelária NR SR

Predseda NR SR rokoval aj s luxemburským premiérom Xavierom Bettelom. Okrem posilňovania vzájomných vzťahov medzi krajinami otvorili aj otázky budúcnosti Európskej únie.

Luxemburg 4. mája (TASR) – Luxembursko môže byť Slovensku príkladom v šikovnej diplomacii a úcte, akú jeho občania majú k štátu a k poslancom. Uviedol to predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS) počas svojej dvojdňovej oficiálnej návštevy Luxemburska.

"To, čo by sme sa my, mladý 25-ročný štát, mali od Luxemburska učiť je, z akou úctou a pompou oni pristupujú k legislatíve, k poslancom, ako sa vzájomne správajú poslanci medzi sebou," povedal šéf NRSR po návšteve historickej budovy luxemburského parlamentu, ktorá podľa neho takúto úctu v ľuďoch vzbudzuje.

Danko sa vo štvrtok stretol s predsedom luxemburskej Poslaneckej snemovne Marsom Di Bartolomeom, s ktorým sa zhodli, že obe krajiny spája veľmi veľa vecí. Danko vyzdvihol podporu, ktorú Slovensko z luxemburskej strany dostáva, či už je to v oblasti zahraničnej politiky, presadzovaní záujmov alebo ide o výmenu informácií o témach, ako je kybernetická bezpečnosť.

Predseda NR SR rokoval aj s luxemburským premiérom Xavierom Bettelom. Okrem posilňovania vzájomných vzťahov medzi krajinami otvorili aj otázky budúcnosti Európskej únie. Spomenuli i priority nadchádzajúceho slovenského predsedníctva v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktoré Slovensko preberie budúci rok.

Danko Bettela taktiež informoval o situácii okolo vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Luxemburský premiér zdôraznil, že "transparentnosť je v takejto situácii najpodstatnejšia".

V piatok má šéf slovenského parlamentu na programe má aj návštevu obce Schengen, kde si pozrie pamätník podpisu Schengenskej dohody a Schengenské múzeum. V popoludňajších hodinách ho vo svojom paláci prijme luxemburský veľkovojvoda Henri.

Osobitná spravodajkyňa TASR Zuzana Ďuricová