Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

A. Danko odcestoval do Paríža, kde si uctí aj storočnicu ČSR

Na archívnej snímke predseda NR SR Andrej Danko. Foto: TASR /DUNA/MTI - Zsolt Szigetvary

Predseda NR SR si taktiež pripomenie ukončenie prvej svetovej vojny, a tiež 25. výročie nadviazania diplomatických vzťahov medzi SR a Francúzskom.

Bratislava/Paríž 18. októbra (TASR) - Predseda Národnej rady SR Andrej Danko spolu s delegáciou odcestoval vo štvrtok ráno do Paríža, kde sa stretne s francúzskou a českou parlamentnou delegáciou. Spoločne si pripomenú niekoľko výročí - storočnicu vzniku ČSR a ukončenia prvej svetovej vojny, a tiež 25. výročie nadviazania diplomatických vzťahov medzi SR a Francúzskom.

Danko absolvuje bilaterálne rokovanie s predsedom francúzskeho Senátu Gérardom Larcherom a trilaterálny pracovný obed s podpredsedníčkou francúzskeho Národného zhromaždenia Carole Bureau-Bonnardovou a predsedom Poslaneckej snemovne Parlamentu Českej republiky Radkom Vondráčkom.

"Vznik prvej Československej republiky bol zásadným míľnikom v dejinách Slovákov. Vďaka mimoriadnemu vkladu Francúzska a jeho predstaviteľov sme mohli začať písať svoju vlastnú demokratickú históriu v rámci spoločného štátu, ktorý predstavoval východisko pre nadobudnutie vlastnej štátnosti," povedal pred cestou Danko.

Na parížskej Rue Bonaparte sídlila od roku 1916 Československá národná rada, ktorá počas prvej svetovej vojny koordinovala politické a vojenské aktivity československého odboja. Bola predchodkyňou československej dočasnej vlády, ktorá v Paríži pred sto rokmi 18. októbra 1918 vydala Deklaráciu nezávislosti československého národa. Tento moment sa stal programovým základom pre neskoršie vyhlásenie nezávislosti ČSR v Prahe (28. októbra 1918) a Deklarácie slovenského národa v Martine (30. októbra 1918).

Danko vo štvrtok spolu s francúzskymi a českými predstaviteľmi otvorí v priestoroch francúzskeho parlamentu debatný večer troch intelektuálov pod názvom "Storočnice Českej republiky a Slovenskej republiky: spomienky a obyčaje z roku 1918 v strednej Európe".

V piatok sa delegácie presunú do Meudonu, kde v areáli tamojšieho observatória položia vence k soche Milana Rastislava Štefánika.

Ako informoval odbor komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR, počas tohto roka sa koná viacero spomienkových podujatí súvisiacich s Francúzskom. Z Dankovej iniciatívy bude Francúzsko súčasťou rozšírených stretnutí vrcholných predstaviteľov parlamentov Vyšehradskej štvorky (V4) vo formáte V4+Nemecko+Francúzsko. V rámci slovenského predsedníctva V4 sa bude v polovici novembra na Bratislavskom hrade konať parlamentný summit s účasťou predsedu francúzskeho Národného zhromaždenia Richarda Ferranda pri príležitosti stého výročia ukončenia prvej svetovej vojny.

Osobitný spravodajca TASR Jaroslav Bublinec