Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

A. Danko: Pre SNS je globálny pakt principiálna vec

Na archívnej snímke Andrej Danko. Foto: TASR Jakub Kotian

M. Lajčák podal v piatok demisiu prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi a informoval o tom oficiálne aj predsedu vlády SR Petra Pellegriniho (Smer-SD).

Poprad 30. novembra (TASR) – Predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS) v piatok v Poprade opäť potvrdil, že Globálny pakt OSN o migrácii je pre Slovenskú národnú stranu principiálna vec. Takto reagoval na ohlásenú rezignáciu Miroslava Lajčáka (nominant Smeru-SD) z postu ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. „Vždy ma mrzí takáto situácia. Ja som vnímal niektoré vyjadrenia až za hranicou diplomatického slovníka, napriek tomu si myslím, že s pánom Lajčákom máme korektný vzťah, komunikovali sme aj budeme komunikovať, život je taký, že nikto nie sme doživotne v žiadnej funkcii,“ konštatoval Danko.



Dodal, že k situácii sa nedokáže kompetentne vyjadriť, avšak poznamenal, že niektoré vyjadrenia ho mrzeli. „V politike je to ale tak, že ju nemôžete brať osobne, ale za svoje body a hodnoty človek musí bojovať,“ zdôraznil, že globálny pakt je principiálna vec nielen pre SNS, ale hovoria to aj politici v okolitých štátoch.

„Nie je možné ignorovať základné nedostatky takého vážneho dokumentu. Vždy hovorím, že Organizácia spojených národov (OSN) by mala riešiť lokálne miesta vzniku konfliktov, pretože dôsledok migrácie je vlastne vojna a nepokoj. Ja som také silné slová od OSN nepočul vo vzťahu k riešeniu problémov. Viete, ako bola zbombardovaná Afrika, v akom stave je Sýria, skôr si myslím, že málo robia pre mier a pre riešenie sporov a toto je len také hasenie problémov. Pripadá mi trochu alibistické, aby boli všetci dobrí a pekní, ale tá podstata sa nerieši. Najviac ma mrzia napätia, na ktoré nemáme systém riešenia. Dnes nehovorím o tom, kto je dobrý, či Ukrajina, či Rusko, ako ten spor vznikol, kto čo urobil, ja len vyhodnocujem fakty a hovorím, že s chladnou hlavou to treba robiť,“ konštatoval.

Podľa neho by nebolo nič horšie, ako keby aj na Ukrajine vznikol konflikt, najmä v predvolebnom prezidentskom období. „Vtedy by som sa nevedel zbaviť pocitu, že to nie je náhoda. Mám úctu ku každému národu, ale OSN, si myslím, že tým, čím by sa mala zaoberať, tým sa nezaoberá,“ zhodnotil predseda NR SR.



Nechcel hodnotiť pôsobenie Lajčáka vo funkcii ministra zahraničných vecí a dodal, že sa musí zodpovedať predovšetkým strane, ktorá ho nominovala, teda Smeru-SD. Zároveň upozornil, že tento problém nenastal zo strany SNS, ale veľkým problémom je hodnotový postoj strany Smer-SD a ministra, ktorý je za ňu nominovaný. „Necítim sa kompetentný hodnotiť kohokoľvek,“ uzavrel.

Lajčák podal v piatok demisiu prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi a informoval o tom oficiálne aj predsedu vlády SR Petra Pellegriniho (Smer-SD). Lajčák rozhodnutie podať demisiu avizoval vo štvrtok (29. 11.) večer v nadväznosti na prijatie parlamentného uznesenia o Globálnom pakte OSN o migrácii. Vláda SR má podľa neho k paktu zaujať nesúhlasné stanovisko. Má tiež vykonať príslušné opatrenia spojené so stiahnutím SR z procesu prijímania dokumentu na stretnutí vlád a vysokých predstaviteľov, ktoré sa má uskutočniť v Maroku 10. a 11. decembra. Uznesenie z dielne SNS a Smeru-SD poslanci vo štvrtok schválili 90 hlasmi. Premiér s jeho demisiou nesúhlasí a oznámil, že sa ho pokúsi prehovoriť, aby svoj krok prehodnotil.