Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

A. Danko pripustil, že do Marrákeša možno pôjde slovenský zástupca

Na archívnej snímke predseda NR SR Andrej Danko (SNS). Foto: TASR - Martin Baumann

Predseda parlamentu tiež vyjadril pochybnosti o zodpovednosti Ruska za incident v Azovskom mori, pri ktorom Rusko zajalo tri ukrajinské lode.

Bratislava 27. novembra (TASR) - Ak to nebude znamenať automatický súhlas s Globálnym paktom OSN o migrácii, slovenský zástupca by sa mohol konferencie v Marrákeši zúčastniť. Predseda SNS Andrej Danko to pripustil v relácii rádia Expres Braňo Závodský Naživo. ""Trváme na tom, že tam nesmie ísť zástupca, ktorého akýkoľvek úkon či aklamačné hlasovanie, alebo akákoľvek vec by zaviazala Slovensko,"" objasnil.

Predseda parlamentu tiež v relácii vyjadril pochybnosti o zodpovednosti Ruska za incident v Azovskom mori, pri ktorom Rusko zajalo tri ukrajinské lode. "Už nás raz Ukrajina jedným údajne mŕtvym novinárom oklamala. Bojím sa, aby sa niektorí ľudia s nami nehrali," konštatoval. Nepozdáva sa mu najmä, že "za jeden deň všetci vedeli, kto je zlý".

Danko si nemyslí, že jeho rigorózna práca je porušením etických a morálnych pravidiel, pre ktoré v zahraničí odstupujú politici. "Nie, pretože Slovensko nemá žiadne pravidlá... Nemá. Preto som požiadal ministerku (Lubyovú, pozn. TASR) o to, aby bola možnosť stanovovať komisie, ktoré to budú prehodnocovať," odpovedal na otázku moderátora.

Rozhovor sa dotkol aj prezidentských volieb. Predseda SNS avizoval, že strana oznámi svojho kandidáta 10. januára. Pripustil, že ho ľudia vyzývajú, aby kandidoval on. Danko je tiež presvedčený, že nakoniec bude kandidovať aj súčasný prezident Andrej Kiska. Osobne by si však želal prezidenta, akým je český prezident Miloš Zeman. "Ktorého prijímajú svetoví lídri, ktorý má múdrosť, charizmu," povedal.