Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

A. Danko vyzval počas osláv výročia vzniku SNR na slušnosť v politike

Na snímke kladenie vencov počas spomienkového zhromaždenia pri príležitosti 170. výročia vzniku 1. Slovenskej národnej rady, v Myjave 19. septembra 2018. Foto: TASR – Martin Palkovič

Predseda parlamentu pripomenul, že pred 170 rokmi sa začal zápas o modernú slovenskú štátnosť. Vznik Slovenskej národnej rady bol podľa neho odpoveďou na revolúciu v Uhorsku.

Myjava 19. septembra (TASR) - Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) vyzval verejných činiteľov na slušnosť v politike. Urobil tak v prejave počas stredajších osláv 170. výročia vzniku prvej Slovenskej národnej rady (SNR) v myjavskom Múzeu Slovenských národných rád.

"Naučme sa diskutovať, miesto urážok používajme vecné argumenty. Nepodliehajme politickej móde a lacnému marketingu. Správajme sa k svojim politickým partnerom korektne a s rešpektom," vyhlásil Danko.

Pripomenul, že pred 170 rokmi sa začal zápas o modernú slovenskú štátnosť. Vznik Slovenskej národnej rady bol podľa neho odpoveďou na revolúciu v Uhorsku, ktorá odmietla federalizáciu mnohonárodného útvaru a presadzovala len záujmy maďarského obyvateľstva. "Vyvrcholením národno-emancipačných snáh mnohých generácií Slovákov bol 1. január 1993, keď vznikla nezávislá a demokratická Slovenská republika," doplnil.

Zdôraznil, že sloboda sa nerodila ľahko. "Mať vlastný štát je dar, s ktorým treba zaobchádzať rozumne a s láskou," poznamenal. Poukázal tiež, že vyspelé národy si vážia tradície a k overeným hodnotám treba vychovávať aj mladú generáciu. Byť vlastencom podľa neho neznamená byť v rozpore s európskymi hodnotami.

Program osláv, ktorých sa zúčastnili aj ministerka kultúry Ľubica Laššáková (Smer-SD), minister obrany Peter Gajdoš, ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (obaja SNS) a predseda Matice slovenskej Marián Gešper, sa začal prehliadkou historického sprievodu. Pozvaní hostia následne položili vence pri pamätníku „Väzba rokov“. Účastníci spomienkovej akcie mali možnosť vidieť aj autentickú rekonštrukciu vyhlásenia nezávislosti slovenského národa.

Z Myjavy sa potom sprievod presunul do obce Poriadie na kopanice u Klasovitých, kde sa odohrala posledná bitka septembrovej výpravy v roku 1848, položil vence k pamätníku tejto bitky, pri ktorej zahynulo 12 povstalcov a 18 bolo zajatých.