Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

A. Danko vyzýva všetkých politikov, aby nekomentovali rozhodnutie súdu

Andrej Danko, archívna snímka. Foto: TASR Jakub Kotian

Bez akceptácie rozhodnutí súdov nie je možné budovať právnu spoločnosť. Vyjadrovať sa k akémukoľvek rozhodnutiu súdu nie je úlohou politikov, poznamenal predseda parlamentu.

Bratislava 3. decembra (TASR) – Predseda Národnej rady SR Andrej Danko vyzýva všetkých politikov v Slovenskej republike, aby nekomentovali rozhodnutie súdu vo veci aktivistov hnutia Greenpeace a aby ho rešpektovali. TASR o tom informoval Dankov hovorca Tomáš Kostelník.

"Bez akceptácie rozhodnutí súdov nie je možné budovať právnu spoločnosť. Vyjadrovať sa k akémukoľvek rozhodnutiu súdu nie je úlohou politikov," poznamenal Danko.

Okresný súd v Prievidzi v nedeľu (2. 12.) rozhodol o väzobnom stíhaní 12 aktivistov Greenpeace Slovensko v súvislosti s protestom na ťažnej veži v areáli bane v Novákoch z 28. novembra. Aktivisti čelia obvineniu z prečinu poškodzovania a ohrozovania prevádzky všeobecne prospešného zariadenia formou spolupáchateľstva. Dôvodom takzvanej preventívnej väzby je podľa sudcu obava, že budú pokračovať v páchaní trestnej činnosti. Proti rozhodnutiu o väzbe podali všetci obvinení sťažnosti.

Rozhodnutie súdu odsúdila opozícia, ale aj premiér Peter Pellegrini (Smer-SD).