Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Alenu Zs. obvinili v prípade ďalšej vraždy

Alena Zs., archívna snímka. Foto: TASR/Dušan Hein

Obvineniu predchádzala v stredu policajná akcia príslušníkov jednotky NAKA na západnom Slovensku, keď zadržali sedem osôb podozrivých zo spáchania závažnej násilnej a majetkovej trestnej činnosti.

Bratislava 24. januára (TASR) - Alena Zs., ktorá je obvinená v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, bola vo štvrtok obvinená aj v prípade ďalšej vraždy. Súvisí to so stredajšou (23. 1.) akciou NAKA na západnom Slovensku. Informuje o tom polícia na sociálnej sieti.

"Na základe vykonaných úkonov a vyhodnotenia dôkaznej situácie bolo dňa 24. januára vznesené obvinenie z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy formou účastníctva osobám Roman O., Vladimír M., Ladislav V. a Alena Zs.," spresnila polícia.

Ich obvineniu predchádzala v stredu policajná akcia príslušníkov protizločineckej jednotky Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Prezídia Policajného zboru na západnom Slovensku. V rámci nej zadržali celkom sedem osôb podozrivých zo spáchania závažnej násilnej a majetkovej trestnej činnosti. Vo veci obzvlášť závažného zločinu krádeže sa ešte vykonávajú procesné úkony, podľa polície teda nie je možné sa bližšie vyjadriť.

Zásah NAKA súvisel podľa medializovaných informácií s prípadom vraždy bývalého primátora Hurbanova Lázslóa Basternáka. Vykonávateľ vraždy je už odsúdený, stále však chýbali jej objednávatelia či pomocníci.

Exprimátora a regionálneho politika mimoparlamentnej Strany maďarskej koalície Basternáka zavraždili 9. júla 2010 vo večerných hodinách pred jeho domom. Štefan Kaluz ho zastrelil jednou ranou z brokovnice značky Hubertus. Po tom, čo sa údajný páchateľ dal na útek, začal po ňom strieľať Basternákov syn zo zbrane značky Glock, ktorú mal v legálnej držbe. Jedna strela ho zasiahla do lakťa. Kaluzovi hrozilo doživotie, obžalovaný bol nielen z úkladnej vraždy, ale aj nedovoleného ozbrojovania.