Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Po Slovákovi, ktorého zatkli v Thajsku, pátrala polícia 14 rokov

Adriana V. zadržali v Thajsku pred mesiacom, neskôr ho mali vydať do USA.

Bratislava 27. októbra (TASR) - Po Adrianovi V., prezývanom Alex, ktorého pred približne mesiacom zadržali na thajskom ostrove Phuket a ktorý mal údajne pracovať pre najsilnejšiu drogovú mafiu v regióne, pátrala v minulosti bezúspešne približne 14 rokov aj slovenská polícia.

Príkaz na jeho zatknutie vydalo Okresné riaditeľstvo Bratislava IV už v roku 1999. Jeho fotografia sa pravidelne objavovala medzi hľadanými osobami v slovenských médiách. V polovici 90. rokoch sa mal s ďalšími dvoma mužmi dopustiť vydierania na synovi istého podnikateľa zo Záhoria. TASR to potvrdili viaceré zdroje. Ako prvú informáciu o zadržaní v súčasnosti 43-ročného Adriana V. v Thajsku priniesla v sobotu 26. októbra vo svojom večernom spravodajstve televízia JOJ.

Zo Slovenska mal odísť ešte v 90. rokoch a istý čas pôsobiť aj v cudzineckej légii. Jeho manželkou bola Thajčanka, údajne dcéra policajného funkcionára. Jeden jeho známy sa o ňom pre televíziu vyjadril, že vybavoval falošné doklady a povolenia na vstup do krajiny.

Podľa informácií TASR však Alex, známy aj pod prezývkou Frico, mal uniknúť pred slovenskými orgánmi práve do francúzskej cudzineckej légie, a potom po nezhodách utiekol aj z tejto služby práve do Thajska, a to do mesta Pataya. V tejto oblasti sa koncom 90. rokov zdržiavalo viacero hľadaných Slovákov. Alex mal v krajine najskôr vlastnú reštauráciu a aj erotický salón, ktoré vyhľadávali aj osoby hľadané slovenskými orgánmi. Adrian V. mal pôsobiť aj v susednej Kambodži a v krajinách mal k dispozícii, podľa neoficiálnych informácií, belgický pas.

V Thajsku sa v tom čase zdržiaval, tiež podľa neoficiálnych informácií, a našiel azyl aj brat zavraždeného podnikateľa Romana Deáka, za ktorého vraždu sú v súčasnosti vo väzbe osoby z bratislavskej skupiny sýkorovcov. Podľa JOJ Adrianovi V. miestni hovorili Kráľ, pretože mal vplyv a peniaze.

V skupine, ktorú pred mesiacom zadržali na ostrove Phuket, boli okrem neho aj ďalší bývalí žoldnieri. Šéfoval im Američan menom Hunter, ktorý slúžil v armáde ako snajper. Na pašovaní ročne zarobili milióny eur. "Ide o rozsiahlu sieť, ktorá obchodovala s drogami na území Thajska aj za hranicami. Dlhší čas bola v centre záujmu amerických úradov," uviedol šéf polície v Bangkoku.

Podľa informácií televízie JOJ Alexa vydali do USA, kde ho budú súdiť za obchodovanie s drogami. Jeho komplicov, ktorým mal poskytovať krytie, obvinili z dvojnásobnej vraždy. Či budú žiadať o vydanie aj slovenské justičné orgány, nie je zatiaľ známe.