Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Beňová vyzvala LIBE na opravu správy o porušovaní právneho štátu v SR

Na archívnej snímke Monika Beňová. Foto: TASR Andrej Galica

Beňová v rámci vystúpení, ktoré nasledovali po In 't Veldovej správe, predniesla viacero pripomienok, ktoré mali za cieľ "odpolitizovať" tento dokument a uviesť veci na správnu mieru.

Brusel/Štrasburg 12. februára (TASR) - Správa Výboru Európskeho parlamentu pre občianske slobody (LIBE) z oblasti dodržiavania princípov právneho štátu a boja proti korupcii v EÚ, so špecifickým dôrazom na Maltu a Slovensko, ktorú v pondelok večer v Štrasburgu predstavila jej spravodajkyňa Sophie in 't Veldová, by mala byť upravená ešte pred jej posunutím do pléna europarlamentu. Uviedla to slovenská europoslankyňa Monika Beňová (Smer-SD) v reakcii na návrh rezolúcie, ktorá vznikla po sérii kontrolných misií poslancov EP na Malte a na Slovensku.

Beňová v rámci vystúpení, ktoré nasledovali po In 't Veldovej správe, predniesla viacero pripomienok, ktoré mali za cieľ "odpolitizovať" tento dokument a uviesť veci na správnu mieru. Poslankyňa pripomenula, že po zákroku tieňového spravodajcu zo skupiny socialistov a demokratov (S&D) sa podarilo niektoré ustanovenia upraviť už v pôvodnej správe.



Výhrady, ktoré poslankyňa predniesla k hodnotiacej správe, sa týkali spôsobu voľby ústavných sudcov na Slovensku, kde Beňová zdôraznila dvojstupňovosť tejto voľby parlamentom a potom prezidentom, čo je dostatočne transparentný model. "Bola by som rada, keby sa voľba ústavných sudcov v tejto rezolúcii nespochybňovala," uviedla.

Výhrady mala Beňová aj k odkazu o lepšej spolupráci SR s Europolom, pričom upozornila, že v prvej správe EP, krátko po vražde Jána Kuciaka, túto spoluprácu nikto nespochybňoval.

Rovnako upozornila na neférovosť zmienky o neslobode médií na Slovensku, lebo hoci po Kuciakovej vražde si SR v medzinárodnom indexe slobody médií pohoršila, "ešte stále v oficiálnom medzinárodnom hodnotení patríme ku krajinám, kde je sloboda médií zaručená a garantovaná zákonom. Pripustila, že na slovenskej politickej scéne sú jedinci, ktorých vyjadrovanie vo vzťahu k médiám je iné, aký by si želal europarlament, ale situáciu treba posudzovať podľa aktuálnej legislatívy.

"Chcela by som požiadať, aby sme do tejto správy, ktorá bude správou Európskeho parlamentu, dávali iba veci, ktoré priamo súvisia s legislatívou, a naša legislatíva neohrozuje stav médií," povedala.

Beňová zároveň upozornila In 't Veldovú, že jej zmienka o bývalom ministrovi vnútra vo funkcii poslanca a bývalom policajnom prezidentovi vo funkcii poradcu na ministerstve vnútra je neaktuálna, lebo aj Robert Kaliňák aj Tibor Gašpar sa svojich funkcií vzdali.

"Táto správa nemá byť spolitizovaná a preto moja výzva je, aby sa brali do úvahy nové skutočnosti, ešte kým dôjde k schvaľovaniu správy," upozornila Beňová.

Slovenský europoslanec Branislav Škripek (OĽaNO) s odkazom na hlavné závery rezolúcie priznal, že je smutný z toho, čo sa deje na Slovensku a na Malte. Na pôde EP upozornil aj na ďalšie kauzy, ku ktorým došlo na Slovensku, napríklad na únos vietnamského občana, kde spomenul zapojenie ministerstva vnútra. V prípade Malty zas odsúdil predaj "zlatých víz" pre občanov Líbye, čo je podľa jeho slov nezákonné a preto treba tieto prípady vyšetriť.

"Vďaka, že Európsky parlament zasahuje tam, kde národné vlády zlyhávajú," konštatoval Škripek.

Spravodajkyňa rezolúcie v závere poďakovala Beňovej za aktualizáciu niektorých skutočností zo Slovenska a zdôraznila, že pre mnohých táto správa môže vyznieť "nepríjemne", podľa jej slov však ide o umiernenú správu a ak sú tam niektoré faktické chyby, všeobecne platia zistenia v nej zahrnuté. Zároveň dodala, že EP musí byť prísny voči všetkým členským krajinám EÚ, lebo ak sa deje niečo nesprávne, je to vecou všetkých. "Všetko čo sa stalo, je súčasťou európskeho domu. To, čo sa stalo na Malte alebo na Slovensku, stalo sa v EÚ," zhodnotila situáciu spravodajkyňa. A vyjadrila nádej, že rezolúcia nájde dostatočnú podporu počas hlasovania v pléne europarlamentu.

Spravodajca TASR Jaromír Novak