Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Bezpečnostná situácia na slovensko-ukrajinskej hranici sa posilní

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Hlavným cieľom bolo podľa Kerna zvýšiť schopnosti bezpečnostných zložiek v oblasti prevencie a odhaľovania takýchto prípadov, aby bezpečnostné zložky zabránili nepriaznivým následkom.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Demänovská Dolina 10. apríla (TASR) - Bezpečnostná situácia na slovensko-ukrajinskej hranici sa posilní. Štát to má dosiahnuť i cez projekt TRIGLAV, ktorý bol zameraný na boj proti chemickým, biologickým, rádioaktívnym a jadrovým hrozbám (CBRN). Jeho súčasťou bolo viacero cvičení, vypracovanie operačnej koncepcie i nákup prístrojov. Slovensko a Ukrajina tiež podpíšu dohodu o spolupráci.

"Projekt sa týkal spolupráce ukrajinských a slovenských bezpečnostných zložiek, konkrétne špeciálnych útvarov, ktoré by sa vedeli zaoberať problematikou CBRN hrozieb," uviedol v stredu pre TASR po záverečnom zhodnotení projektu v Demänovskej Doline riaditeľ odboru odhaľovania nebezpečných materiálov a environmentálnej kriminality Úradu kriminálnej polície Prezídia Policajného zboru Mário Kern.

Hlavným cieľom bolo podľa neho zvýšiť schopnosti bezpečnostných zložiek v oblasti prevencie a odhaľovania takýchto prípadov, aby bezpečnostné zložky zabránili nepriaznivým následkom.

"Vytvorila sa i spoločná operačná koncepcia. V určitej miere, ako to dovoľovali zákony, sme zjednotili postupy pri odhaľovaní a dokumentovaní tejto trestnej činnosti," priblížil Kern.

Ministerstvo vnútra SR a ukrajinská pohraničná stráž podľa neho vo štvrtok (11. 4.) podpíšu dohodu o spolupráci v tejto oblasti, cieľom bude rýchle zdieľanie informácií, ktoré by sa mohli týkať protiprávneho nakladania s CBRN materiálmi. "Cieľom je, aby sme čo najrýchlejšie v priestore hranice, ale i jej širšieho okolia vedeli reagovať na prípadný pokus pašovať takýto materiál alebo ho niekde skladovať, vyrábať či upravovať. Hlavne tam, kde vidíme cezhraničný presah," vysvetlil.

Ukrajina je v súčasnosti potenciálne územím, z ktorého by takéto materiály mohli smerovať na Slovensko, a tým aj na územie Európskej únie, projekt by tak mal prispieť i k posilneniu hraníc Schengenu, podotkol Kern.

Súčasťou projektu bol i nákup technických a ochranných prostriedkov, teda detekčných prístrojov na zlepšenie kapacít útvarov. Veľká časť aktivít bola venovaná výcviku a školeniu personálu. Viacero z nich sa uskutočnilo, ďalšie sa realizujú v tomto období. "Nie sú zamerané len na policajtov, budúci mesiac bude školenie prokurátorov SR a Ukrajiny. Pre orgány prokuratúry je toto relatívne nová problematika a je dôležité, aby vnímali špecifiká tejto trestnej činnosti," ozrejmil Kern s tým, že školenia sa uskutočnia aj pre privátny sektor - firmy a právnické osoby, ktoré sa zaoberajú nakladaním s nebezpečnými materiálmi.

Súčasťou projektu bolo i veľké medzinárodné cvičenie v marci, ktoré bolo zamerané na nelegálny prevoz nebezpečných materiálov cez hranicu. "Toto cvičenie nám ukázalo, že stále máme čo zlepšovať, ale ten kvalitatívny posun na slovenskej aj ukrajinskej strane je výrazný," dodal Kern.