Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Sýkorovca M. Kováča, prezývaného Rybička, odsúdili na 20 rokov

Na snímke Martin K. prezývaný Rybička prichádza na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Banskej Bystrici 20. februára 2018. Foto: TASR/Branislav Račko

Obžaloba ho vinila z účasti na starej vražde Romana Deáka a zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny.

Banská Bystrica 20. februára (TASR) – Bývalého vysoko postaveného člena gangu sýkorovcov Martina Kováča, prezývaného Rybička, odsúdil v utorok Špecializovaný trestný súd (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica na 20-ročné väzenie. Obžaloba ho vinila z účasti na starej vražde Romana Deáka a zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Rozsudok je v časti viny a trestu právoplatný.

Kováč sa pôvodne na lavicu obžalovaných posadil už v januári 2015, keď sa začal megaproces aj s ďalšími sýkorovcami, ktorí čelili žalobe za účasť na šiestich vraždách z rokov 1998 a 1999 - Eduarda a Roberta Diničovcov, Alojza Házyho, Dalera Hlavačku, Miloša Piliara, takisto Romana Deáka a za založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny. Kováč vtedy urobil vyhlásenie o svojej vine.

Priznal, že od roku 1998 sa stal členom sýkorovcov, no už predtým poznal niektorých členov zločineckej skupiny. Tvrdil, že najvyššie postaveným bol Róbert L., ktorého volali Kýbel, a potvrdil, že k nim patrili i spoluobžalovaní Ivan C., prezývaný Vinco – Vincko, Martin B., známy pod prezývkou Rus, a tiež Jozef R., ktorý bol samostatnou jednotkou a kontaktoval sa iba s Róbertom L. Senát ŠTS "Rybičku" vylúčil na samostatné konanie.

Hlavné pojednávanie s ním sa uskutočnilo práve v utorok. Na súd ho priviezli z väzenia, kde si odpykáva 20-ročný trest za inú trestnú kauzu. Ako v záverečnej reči pripomenul, za mrežami je už 5,5 roka, rozhodol sa spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní, pravdivo uvádza všetky skutočnosti, o ktorých má vedomosti a pomáha usvedčovať ostatných páchateľov. Poprosil senát, aby to zobral do úvahy pri ukladaní trestu. Zároveň sa znova ospravedlnil rodičom zavraždeného Deáka a čin oľutoval. Na súd do Banskej Bystrice prišiel tentoraz iba otec.

Kováč teraz dostal rovnaký, a teda súhrnný trest 20 rokov s tým, že ŠTS odsúdenia, ktoré predchádzali tomuto rozsudku, zrušil. Uložil mu tiež ochranný dohľad na tri roky a trest prepadnutia majetku.

"Obžalovaný sa odvolal len čo do výroku uloženia trestu prepadnutia majetku. Keďže ja ako prokurátor som sa vzdal práva na podanie odvolania, pretože bolo rozhodnuté v súlade s mojím návrhom, rozsudok je právoplatný do výroku o vine, treste aj ochranného dohľadu," konštatoval po procese prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry.

Podľa neho Kováč je považovaný za osobu, ktorá sa v celom rozsahu priznala k trestnej činnosti a v iných konaniach usvedčoval ostatných páchateľov. Bol v jadre skupiny okolo Róberta L., ktorá vykonávala tú najzávažnejšiu trestnú činnosť, a to vraždy.

V tejto kauze ŠTS už po tri razy odsúdil Róberta L., Jozefa R. a Ivana C. na výnimočné tresty doživotia. U ďalšieho obžalovaného Alojza K., známeho ako Lojzo Čistič, síce vinu uznal, ale vzhľadom na to, že už je odsúdený na doživotie, upustil od uloženia trestu. Rozsudky však stále nie sú právoplatné.