Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

A. Danko odstúpil z boja o Prezidentský palác

Na snímke zľava kandidát na post prezidenta SR Štefan Harabin a predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko počas spoločnej tlačovej konferencie 18. marca 2024 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Zároveň deklaroval, že má mandát od strany, aby Harabina podporil a požiadal o to aj voličov SNS.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 18. marca (TASR) - Andrej Danko sa v pondelok oficiálne vzdal kandidatúry na prezidenta SR. Oznámil to na spoločnej tlačovej konferencii s ďalším uchádzačom o post hlavy štátu Štefanom Harabinom. Predseda SNS svoj krok vysvetlil vývojom preferencií a snahou netrieštiť národno-konzervatívne sily. Zároveň podporil vo voľbách Štefana Harabina.

"Už v januári sme sa džentlemensky dohodli, že jeden druhého podporíme podľa toho, kto bude v predvolebných preferenciách úspešnejší," uviedol na brífingu líder národniarov a podpredseda Národnej rady SR. Zároveň deklaroval, že má mandát od strany, aby Harabina podporil a požiadal o to aj voličov SNS. Danko verí, že Harabin môže postúpiť do druhého kola.

Na otázku, či nie je zvláštne, že podporuje Harabina a nie Petra Pellegriniho, odpovedal, že predseda parlamentu a líder Hlasu nemal záujem o podporu SNS.

Bývalý minister spravodlivosti sa poďakoval za podporu, zároveň ocenil úsilie Andreja Danka zjednocovať národno-vlastenecké sily. "Som za to, aby sme takéto spájanie uskutočnili aj voľbami do Európskeho parlamentu," uviedol. Deklaroval zároveň, že do volieb ide s jasným cieľom - vyhrať ich. Označil sa za mierového prezidentského kandidáta a avizoval jasne vyhranený postoj smerom k vojne na Ukrajine a geopolitickej budúcnosti Slovenska v prípade svojho zvolenia. "Ak vyhrám prezidentské voľby, žiadny slovenský vojak nepôjde na Ukrajinu, ani jeden náboj, ani jeden cent nepôjde na Ukrajinu. Na Slovensko nepríde ani jeden migrant a ani jeden cudzí vojak na Slovensku nebude," dodal. "Budem presadzovať, aby Slovensko získalo status neutrality," dodal.

Možné odstúpenie Danka z prezidentských volieb v prípade, "ak trendy v predvolebných preferenciách nebudú dobré", avizovala strana SNS už pred časom.

V posledných prieskumoch Danko za Harabinom výrazne zaostával.

V sobotu (23. 3.) si tak oprávnení voliči môžu vybrať z desiatich kandidátov na prezidenta SR. Sú nimi Patrik Dubovský, Krisztián Forró, Štefan Harabin, Ivan Korčok, Marian Kotleba, Ján Kubiš, Igor Matovič, Milan Náhlik, Peter Pellegrini a Róbert Švec.