Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

BUGÁR: Na rozdiel od opozície sme sa kotlebovcom postavili aj v Nitre

Béla Bugár v štúdiu TABLET.TV. Foto: Teraz.sk

SMK pred regionálnymi voľbami odmietla spoluprácu s Mostom – Híd. Strany tak premárnili historickú šancu využiť jednokolovú voľbu na presadenie spoločného kandidáta na župana, povedal Béla Bugár.

Bratislava 25. októbra (Teraz.sk) – Most – Híd sa v Banskobystrickom samosprávnom kraji rozhodol podporiť nestraníckeho kandidáta, ktorý má šancu poraziť Mariana Kotlebu a aj v Nitre strana zabudla na staré spory so súčasným županom Milanom Belicom, aby znemožnila úspech kandidáta ĽS NS Milana Uhríka. „Bohužiaľ, nerozhodli sa tak všetci, aj SMK má v Nitre kandidáta, ktorý oslabuje pána Belicu. Je ťažké dohodnúť sa s opozíciou, ktorá vníma koalíciu ako nejaké zlo. Nakoniec, aj v Banskej Bystrici sme najprv my podporili pána Luntera, až potom oni stiahli pána Klusa. Respektíve, pán Klus sa takto rozhodol,“ povedal v TABLET.TV líder Mosta – Híd a podpredseda Národnej rady (NR) SR Béla Bugár.

„V každom kraji je iná situácia. Tam, kde to bolo nutné, sme sa snažili spojiť s našimi (celoštátnymi, pozn. Teraz.sk) koaličnými partnermi, napríklad v Nitre. Tam podporujeme pána Belicu, s ktorým sme v minulosti mali spory. Pamätáte sa na ´slovenskú koalíciu´ proti Maďarom? Ale aj tam hrozí, že by mohol vyhrať kandidát ĽS NS Milan Uhrík. To je vyššia karta, takže bolo rozumné sa takto rozhodnúť,“ povedal Bugár. Podľa posledného prieskumu verejnej mienky agentúry AKO súčasný predseda nitrianskeho VÚC Belica vedie s podporou 38,9 percenta respondentov, nasleduje nezávislý Peter Oremus (19,3 percenta), kandidát opozície Ján Greššo (17,9 percenta) je až tretí, štvrtý je práve Milan Uhrík s podporou 9,6 percenta respondentov.

„Aj Banskej Bystrici sme od začiatku hovorili, že vládna koalícia by mala podporiť kandidáta, ktorý bude proti Kotlebovi najsilnejší. Chvalabohu, stalo sa to. Tu budú ľudia rozhodovať o tom, či im bude stačiť človek, ktorý tu bol štyri roky a dá sa odmerať, čo urobil, alebo, lepšie povedané, neurobil,“ konštatuje Bugár na margo podpory Jána Luntera, za ktorým stoja tak strany vládnej koalície, ako aj opozičné SaS, OĽaNO aKDH.

„Rozhodli sme sa nepodporiť straníckeho kandidáta, ale demokratického, ktorý si ctí slobodu slova a vie, že aj na Slovensku existujú ľudské práva,“ uviedol Bugár. „Protestovať sa dá, ale aj mladí ľudia by si mali uvedomiť, že strana Mariana Kotlebu je proti Európskej únii. Chceme odísť z EÚ? Potom stratíme všetko a najmä mladí ľudia stratia možnosť chodiť do zahraničia, študovať, pracovať, bez problémov prejsť cez hranice,“ upozornil. „Napríklad v Košiciach nehrozilo, že by mohol vyhrať nejaký kotlebovec, takže sme pokojne mohli postaviť vlastného kandidáta,“ dodal predseda Mosta - Híd.



Strana postavila celkovo troch kandidátov, v Bratislave Daniela Krajcera, v Trnave štátneho tajomníka Konráda Rigóa a v Košiciach Karola Patakyho. Zatiaľ Daniel Krajcer je ostrieľaný politik, v minulosti zastával post ministra kultúry, Pataky a Rigó sú v politike začiatočníci. „Či na východe, v prípade pána Patakyho, alebo v Trnavskom kraji v prípade pána Riga sme dali šancu mladým ľuďom, ktorí už určité veci dokázali. Pán Rigó v oblasti kultúry a ako štátny tajomník a pán Pataky v Kráľovskom Chlumci. Je dôležité, aby získali voličov, aj preto, že, predpokladám, chcú v politike pokračovať,“ poznamenal Bugár.

Nedohoda s SMK


Napríklad v Trnave však bude kandidátovi Mosta – Híd konkurovať aj József Berényi z SMK. Snaha o dohodu na spolupráci medzi Mostom – Híd a SMK pred nadchádzajúcimi voľbami totiž nebola úspešná. „Premárnili sme historickú šancu. Lebo sú tu jednokolové voľby, čo sme vždy v minulosti presadzovali, teraz sú realitou. Dvojkolová voľba bola urobená preto, aby sa Maďar nikdy nemohol stať predsedom VÚC,“ povedal Bugár, podľa ktorého by obe strany spolu mali väčšiu šancu presadiť svojho kandidáta na post predsedu VÚC. „Tí, ktorí mudrujú, že teraz môže vyhrať Marian Kotleba zabudli, že minule vyhral práve v druhom kole,“ odkázal predseda Mosta – Híd kritikom zmeny na jednokolovú voľbu predsedov VÚC.

„SMK sa vždy pred parlamentnými voľbami ozve, že chce rokovať, aby sme do Národnej rady išli spoločne. Ale ak chceme ich, aj našim voličom ukázať, že spolupráca nie je len účelová, mali by sme spolupracovať v každých voľbách. Vo voľbách do VÚC, samospráv, možno aj do europarlamentu. Ale to odmietli, lebo tam sa cítia silní,“ povedal Bugár. „A ak to nevieme prekonať – a nevieme, lebo sa rozhodli ísť do týchto volieb sami – tak sa bude ťažko spolupracovať aj do parlamentných volieb. Je to škoda, lebo keby došlo k dohode, mohlo to vyzerať úplne inak aj v týchto voľbách,“ zdôraznil Bugár. „Ak je spolupráca, tak s ňou stranícke štruktúry majú skúsenosť. V prípade pána Bašku fungovala. Robili sme rozhodnutia na základe špecifík jednotlivých VÚC,“ odpovedal Bugár na otázku, prečo Most – Híd podporuje Jaroslava Bašku v Trenčíne.

Zmena systému


Bugár chce v budúcnosti otvoriť diskusiu o samotnom systéme VÚC, okrem iného aj preto, aby sa zvýšila účasť voličov. „Samotné rozdelenie na VÚC spôsobilo, že to ľudí nezaujíma. Pritom VÚC majú kompetencie, ktoré môžu každému, aj mne, pomôcť,“ povedal. „Treba rozmýšľať, ako odstrániť tento defekt. Špiš je rozdelený. Zoberte Banskobystrickú, Nitriansku či Trnavskú župu. Čo majú ľudia zo Záhoria spoločné s ľuďmi z južného Slovenska? Naznačujeme, že by bolo potrebné otvoriť debatu na túto tému. Máme to rozpracované v programe v dvoch variantoch. Buď historické rozdelenie na 16 žúp, alebo je možná iná vec,“ naznačil Bugár. „Je to systém municipalít, ktoré sa spoja na základe slobodného rozhodnutia a vytvoria celok, bude sa volať inak ako VÚC. V zastupiteľstve by sedeli priamo starostovia a primátori, takže by neboli potrebné špeciálne voľby do VÚC,“ dodal s tým, že takáto diskusia je dlhodobý proces a napríklad vo Švajčiarsku takéto rozhodovanie niekedy trvá aj dvanásť rokov.

V aktuálnych voľbách sa Most – Híd snaží motivovať ľudí k voľbe viacerými spôsobmi. „Robíme kampaň aj z ústredia. Posielame listy, aké sú kompetencie a prečo treba ísť voliť. Teraz cez víkend som bol na východe, teraz idem na stredné Slovensko. Aj naši kandidáti chodia, navštevujú dediny, dokonca robia kampaň door – to – door,“ vysvetlil Bugár. „Uvidíme, či sa to dá zlepšiť. Samozrejme, každá normálna politická strana takúto snahu má,“ reagoval na otázku, čí má Most – Híd šancu prekonať výsledky z volieb v roku 2013.