Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Pavol Rusko je obvinený z podvodu

Pavol RuskoFoto: TASR/Pavol Ďurčo

"Som absolútne šokovaný," povedal pre TASR Rusko, ktorý čelí obvineniu pre predaj Paroplynového cyklu.

Bratislava 15. marca (TASR/TERAZ.sk) - Pavol Rusko je obvinený z podvodu v súvislosti s predajom Paroplynoveho cyklu, pre média to povedal dosluhujúci minister vnútra Daniel Lipšic. Ďalej dodal, že išlo netransparentný predaj paroplynu.

Bývalému ministrovi hospodárstva hrozí 5 až 12 rokov za mrežami. K obvineniam sa vyjadrila aj finančná skupina Penta. Podľa spoločnosti ide o lživé a učelové obvinenia.

Lipšic sa nechcel vyjadriť, či je ďalším obvineným aj Jirko Malchárek, ktorý tak ako Rusko zastával post ministra hospodárstva.

Vyšetrovateľ špecializovaného tímu Prezídia Policajného zboru obvinil Pavla Ruska 13. marca. Ako bývalý člen vlády podľa prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Alexandra Bíróa nesie podiel na nevýhodnej privatizácii Paroplynového cyklu a na škode, ktorá preto mala vzniknúť Slovenským elektrárňam. "Trestnou činnosťou mala byť spôsobená za obdobie rokov minimálne 2005 a 2006 škoda v prospech jednej súkromnej spoločnosti vo výške minimálne 42.024.305,94 eura (1,26 miliardy Sk)," informoval Bíró s tým, že Pavlovi Ruskovi hrozí v prípade dokázania viny päť až 12 rokov väzenia. Dodal, že prokurátor ÚŠP aktuálne skúma vyšetrovací spis a uznesenie o vznesení obvinenia, aby rozhodol, či postup vyšetrovateľa pri začatí trestného stíhania a vznesení obvinenia bol v súlade so zákonom.

Foto: TASR/Michal Svítok


Meno bývalého ministra Pavla Ruska sa spomínalo minulý týždeň, keď Lipšic oznámil, že podal na prokuratúru návrh na zrušenie privatizácie PPC. Podľa Lipšica prebehla nezákonným spôsobom a výrazne pod cenu PPC. Minister vtedy povedal, že Fond národného majetku (FNM) umožnil privatizáciu PPC za dve miliardy korún, a to napriek tomu, že jeho predstavitelia vedeli, že v tom čase štátnemu podniku Slovenské elektrárne (SE) vznikne strata 7 až 15 miliárd korún. PPC totiž mal so SE uzatvorenú nevýhodnú zmluvu platnú do roku 2013.

Lipšic svoje tvrdenia opieral o materiál, ktorý bol v apríli 2004 preložený na rokovanie vlády vtedajším ministrom Pavlom Ruskom, a predbežné výsledky vyšetrovania. Dokument Pavla Ruska, v ktorom sa píše o spomínanej strate 7 až 15 miliárd, bol síce z rokovania stiahnutý, avšak jeho obsah bol už vtedy medializovaný. Finančná skupina Penta, ktorá PPC kúpila, v reakcii na Lipšicov návrh vtedy uviedla, že ide o zmes demagógie, základnej neznalosti a ignorancie faktov.

Tu bude player


Som nevinný, obvinenia sú absurdné, bráni sa Rusko



Obvinenia v súvislosti s nevýhodnou privatizáciou Paroplynového cyklu (PPC) sú podľa slov samotného exministra hospodárstva Pavla Ruska absurdné a cíti sa byť nevinný.

"Som absolútne šokovaný," podotkol dnes pre TASR Rusko. Reagoval tak na obvinenie vyšetrovateľa špecializovaného tímu Prezídia Policajného zboru z podvodu. Obvinenie z 13. marca súvisí s vyšetrovaním kauzy Gorila. Ako bývalý člen vlády má podľa neho niesť podiel na nevýhodnej privatizácii Paroplynového cyklu a na škode, ktorá vďaka tomu mala vzniknúť Slovenským elektrárňam. Jej výška z rokov 2005 a 2006 má byť minimálne 42.024.305,94 eura.

"Doteraz ešte nikto nedokázal, že predaj bol nevýhodný," dodal Rusko. Jeho ministerstvo pritom vypracovalo analýzu, v ktorej bol predaj považovaný za nevýhodný. "No, čo ak som sa v analýze mýlil," pýta sa Rusko.

Samotný paroplynový cyklus pritom podľa jeho slov predával Fond národného majetku (FNM), nie ministerstvo hospodárstva. "Oni mali vedieť o každej zmluve, ktorú podpisovali," dodal Rusko. Žiadne obvinenie mu doteraz nedoručili, dozvedel sa o ňom len z médií. V prípade dokázania viny mu hrozí päť až 12 rokov väzenia.