Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Bývalý šéf GP SR D. Trnka je podozrivý z trestného činu

Dobroslav Trnka Foto: TASR/Martin Baumann

Úrad boja proti korupcii už odovzdal vyšetrovateľovi svoje podozrenia, že mohlo prísť k viacerým trestným činom vrátane zneužitia právomocí verejného činiteľa. Z toho je podozrivý Trnka.

Bratislava 22. novembra (TASR) - Terajší námestník generálneho prokurátora Dobroslav Trnka je podozrivý, že zneužil právomoci verejného činiteľa. Ten totiž umožnil prevod bytovky v Bernolákove na spoločnosť Gapeja, ktorá je v konkurze. Tá patrí bývalému spoločníkovi Mariána Kočnera Štefanovi Ághovi. Kočner je Trnkov kamarát. Uvádza to dnešné vydanie denníka Sme.

Túto nehnuteľnosť blokoval na katastri Úrad špeciálnej prokuratúry pre spor medzi bývalými spoločníkmi developérskej firmy. Trnka poslal list jednej zo sporiacich sa strán, v ňom súhlasil s prevodom bytovky napriek tomu, že na to nemá zo zákona oprávnenie. Rozhodnutie prokurátorky Úradu špeciálnej prokuratúry však mohol zrušiť iba generálny prokurátor a aj to iba uznesením, v ktorom vysvetlí, ako porušila zákon.

Úrad boja proti korupcii už odovzdal vyšetrovateľovi svoje podozrenia, že mohlo prísť k viacerým trestným činom vrátane zneužitia právomocí verejného činiteľa. Z toho je podozrivý Trnka.

Vyšetrovateľ podľa Sme vypočul šéfa katastra v Senci Igora Sviteka. Ten mal rešpektovať zákaz prevodu bytovky prokurátorky Úradu špeciálnej prokuratúry a nemal ho povoliť na základe Trnkovho listu.

Pred rozhodnutím o začatí trestného stíhania chce polícia vypočuť aj Trnku.

O prípad sa zaujímajú tiež poslanci Národnej rady (NR) SR. Ako píše dnešné vydanie denníka Hospodárske noviny, poslanci žiadajú prešetriť tento prevod. Daniel Lipšic (nezávislý) plánuje na parlamentnej schôdzi predložiť uznesenie, aby generálna prokuratúra informovala NR SR o celej veci.

Trnka odmieta podozrenia v kauze prevodu bytovky v Bernolákove

Bývalý generálny prokurátor (GP) Dobroslav Trnka dnes odmietol všetky podozrenia, ktoré sa voči nemu objavili v médiách v súvislosti s podozrivým prevodom bytovky v Bernolákove. Podľa denníka SME mal poslať list, ktorý umožnil prevod bytovky napriek tomu, že nehnuteľnosť blokoval na katastri Úrad špeciálnej prokuratúry.

"Nič také som nevykonal. Každý normálny človek, ktorý vie čítať a písať, zoberie si všetky materiály do ruky a prečíta si tam úplne iné vyjadrenia, než bežia v denníku SME," vyhlásil pre televíziu TA3 Trnka. Prečo o svojom postupe neupovedomil špeciálnu prokuratúru, už bývalý šéf GP nechcel hovoriť. Vyjadriť sa chce až po tom, ako budú preskúmané a preverené všetky spisy.

Trnka sa podľa vlastných slov kontrole polície vyhýbať nebude. Medializáciu svojho mena v tomto prípade označil za "hon na líšku".


Hlina: Tichý sa konaniu Trnku viac čuduje, ako ho chápe

Prvý námestník generálneho prokurátora Ladislav Tichý sa viac čuduje, ako chápe postup bývalého šéfa Generálnej prokuratúry (GP) SR Dobroslava Trnku pri pochybnom prevode bytovky v Bernolákove. Tvrdí to opozičný poslanec Alojz Hlina (nezávislý), ktorého dnes Tichý prijal na pôde GP SR.

"Prvý námestník potvrdil, že došlo ku konaniu, ktoré sa spomína u pána Trnku v tejto kauze. Komentoval to tak, že to nevie celkom pochopiť. V súčasnosti prebieha vyšetrovanie, pán Trnka bude v tejto veci vypočutý a prvý námestník povedal, že mu nielen neprináleží, ale ani nevie posúdiť, či došlo, alebo nedošlo k porušeniu právomoci verejného činiteľa," povedal po stretnutí Hlina.

Prokuratúra by podľa neho mala oficiálne stanovisko k tejto veci poskytnúť v priebehu budúceho týždňa. Doteraz médiám potvrdila iba to, že celý prípad preveruje. Kým však nebudú známe výsledky, nechcela sa k veci bližšie vyjadrovať.

Hlina sa chce pred sídlo GP vrátiť v piatok (23. 11.). Tentoraz však plánuje v narážke na celú kauzu upozorňovať okoloidúcich na to, že prokuratúra sa venuje aj "realitnej činnosti".

"Ľudia podľa mňa doteraz nevedeli, že sa časť GP venuje realitnej činnosti a poskytuje nadštandardné služby, takže možno je načase ľudí na to upozorniť," vysvetlil opozičný poslanec.