Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Martin M. Šimečka získal Cenu Františka Kriegela

Na archívnej snímke Martin M. Šimečka. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Súčasným poslaním ceny je podľa Nadácie Charty 77 vyzdvihnúť príkladnú statočnosť, ktorú prejavili jednotlivci či občianske inštitúcie v úsilí o dodržiavanie ľudských práv.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Praha 10. apríla (TASR) - Nositeľom Ceny Františka Kriegela za rok 2024 sa stal slovenský spisovateľ a publicista Martin Milan Šimečka. Ocenenie mu Nadácia Charty 77 udelila za "dlhodobé obhajovanie demokratických princípov a za kritickú, nezávislú žurnalistiku". Nadácia to v stredu zverejnila na webe, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Porota vyzdvihla Šimečkovu "dlhodobo kvalitnú žurnalistickú prácu, obhajobu novinárskej nezávislosti, schopnosť nepredpojatého videnia reality a kritické myslenie", priblížil jej člen Martin Groman. Ocenenie mu slávnostne odovzdajú v júni.

Cenu Františka Kriegela začali udeľovať v roku 1987 v Štokholme. Ocenenie pripomína statočný postoj československého politika Kriegela, ktorý ako jediný z vtedajších predstaviteľov Československa odmietol po obsadení republiky vojskami Varšavskej zmluvy v auguste 1968 podpísať protokol, ktorý inváziu legalizoval.

Súčasným poslaním ceny je podľa Nadácie Charty 77 vyzdvihnúť príkladnú statočnosť, ktorú prejavili jednotlivci či občianske inštitúcie v úsilí o dodržiavanie ľudských práv, občianskych slobôd a politickej tolerancie.


(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)