Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Či sa dostane na slobodu ďalší exšéf nebankovky, rozhodne v piatok súd

Ilustračná snímka. Foto: Ilustračné foto

Bývalý šéf Drukosu si právoplatne odpykáva 8,5-ročný trest odňatia slobody za trestný čin podvodu.

Bratislava 22. februára (TASR) - Dvoch exšéfov skrachovaných nebankových subjektov súdy z väzenia už v minulosti prepustili podmienečne na slobodu. Išlo o konateľa AGW Matúša Gregu a zosnulého Vladimíra Fruniho, ktorý bol majiteľom spoločností BMG Invest a Horizont Slovakia.

Na slobodu sa môže najnovšie dostať v piatok (23.2.) aj bývalý šéf nebankovej spoločnosti Drukos František Mojžiš. Podľa mediálnych informácií bude o jeho predčasnom prepustení rozhodovať súd v piatok priamo v Ústave na výkon trestu pre odsúdených v Sučanoch. Mojžiš žiada o prepustenie na slobodu po odpykaní si dvoch tretín trestu.

Bývalý šéf Drukosu si právoplatne odpykáva 8,5-ročný trest odňatia slobody za trestný čin podvodu. Najvyšší súd SR o tom rozhodol v júni 2012. Špecializovaný trestný súd v Pezinku, pracovisko Banská Bystrica, vo februári 2015 nepovolil obnovu konania, o ktorú požiadal Mojžiš a jeho návrh zamietol.

Dvadsaťpäťtisíc veriteľov v jeho nebankových spoločnostiach prišlo o miliónové vklady len preto, že Drukosu naleteli na obrovské zhodnotenie vkladov.

Gregu z AGW súd podmienečne prepustil na slobodu v roku 2015. Pôvodne bol právoplatne odsúdený na 8,5-ročný trest odňatia slobody a ten mu bol zvýšený na 10,5 roka, keďže neuhradil peňažitý trest. Grega, ktorý si odpykával trest za podvod, požiadal začiatkom roka 2015, po uplynutí zákonom stanovenej lehoty, o podmienečné prepustenie. Keďže mal z výkonu trestu kladné hodnotenia a splnil zákonom stanovené podmienky, Okresný súd v Martine jeho žiadosti po vyše siedmich rokoch za mrežami vyhovel a v máji ho z väznice v Sučanoch prepustil. Podľa prokuratúry Grega z AGW pripravil viac ako 26.700 ľudí o takmer 82.984.797 eur.

Vladimír Fruni strávil za podvod vo väzení viac ako deväť rokov, podmienečne ho prepustili v júli 2011. Zomrel vo veku 64 rokov vo februári minulého roku v britskom grófstve Lancashire po výbere stehov po operácii žlčníka. Fruniho firmy uzavreli 856.000 zmlúv. Od obyvateľov vyzbierali 62,78 miliardy korún. Vyše 53 miliárd použili na spätné vyplatenie vkladov a úrokov investorom. Zvyšok sa ľuďom nikdy nevrátil, poškodených ich ostalo približne 170.000. Fruni za to dostal 11,5-ročný trest, za mrežami strávil deväť rokov a štyri mesiace. Po prepustení žil s manželkou v byte v košickom paneláku. Jeho hlavným príjmom bol invalidný dôchodok.

Posledným "hráčom", ktorý sa skloňuje v súvislosti s podvodmi a tunelovaním nebankoviek, je známy podnikateľ Jozef M. Odvolacie konanie s ním a jeho dvoma komplicmi je na Najvyššom súde SR naplánované na stredu 28. februára. Zatiaľ nie je známe, že by tento termín mal byť zrušený. TASR o tom v utorok (20.2.) informovala Alexandra Važanová z referátu komunikácie s verejnosťou Kancelárie Najvyššieho súdu (NS) SR.

Posledné verejné zasadnutie s Jozefom M. bolo koncom novembra minulého roku zrušené pre písomné ospravedlnenie sa jeho právneho zástupcu.

Rozsudok nad Jozefom M. a spol. v kauze tunelovania nebankových spoločností Horizont Slovakia a BMG Invest vyniesol Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku 21. októbra 2015. ŠTS vtedy odsúdil Jozefa M. na trest odňatia slobody na deväť rokov, Dávida B. taktiež na deväť rokov a Patrika P. na sedem rokov. Súd ich uznal za vinných zo spáchania trestného činu podvodu spolupáchateľstvom. Prvostupňový súd taktiež uložil peňažný trest vo výške 5000 eur pre obžalovaných Dávida B. a Patrika P.