Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Biskupi pozývajú veriacich na slávnosť blahorečenia A. Kolesárovej

Na snímke košický arcibiskup Bernard Bober s portrétom Anny Kolesárovej, archívna snímka. Foto: TASR František Iván

Urobili tak prostredníctvom pastierskeho listu, ktorý adresovali veriacim na celom Slovensku.

Bratislava 20. augusta (TASR) – Biskupi Slovenska pozývajú veriacich, aby 1. septembra prišli do Košíc na slávnosť blahorečenia Anny Kolesárovej. Urobili tak prostredníctvom pastierskeho listu, ktorý adresovali veriacim na celom Slovensku.

"Na území Košickej arcidiecézy v dedinke Vysoká nad Uhom sa nachádza jeden hrob, na ktorom je nápis Radšej smrť ako hriech. Je to hrob Božej služobnice Anny Kolesárovej," uvádza sa v pastierskom liste. Kolesárová sa narodila 14. júla 1928 vo Vysokej nad Uhom v okrese Michalovce.

V stredu 22. novembra 1944 večer prechádzali cez Vysokú nad Uhom vojská Červenej armády. Pri prehliadke domov vošiel opitý sovietsky vojak do pivnice pod kuchyňou, kde sa skrývala 16-ročná Anna so svojou rodinou a ostatnými ľuďmi. "Otec požiadal dcéru, aby v kuchyni pripravila pre vojaka niečo na jedenie, no ten začal mladé dievča obťažovať a naliehať, aby sa mu oddala. Ona však napriek hrozbám, že ju zastrelí, odmietla a volila si radšej smrť," uvádzajú biskupi v liste s tým, že Anna sa vojakovi vytrhla z rúk a utekala naspäť do pivnice. Ako ďalej tvrdia biskupi, vojak na mladé dievča namieril zbraň a zakričal, aby sa rozlúčila s otcom. "Hneď nato svoju hrozbu pred očami jej otca uskutočnil a vypálil dve rany. Anna zomrela pri zvolávaní svätých mien Ježiša, Márie a Jozefa," píše sa v liste. Pochovaná je v rodnej obci.

Vo Vysokej nad Uhom sa od chvíle, keď tento príbeh v roku 1997 zverejnil vtedajší arcibiskup Alojz Tkáč, začali konať prvé verejné stretnutia mladých ľudí. "Všetci tí, ktorí za tie roky s túžbou po zmene života navštívili dom Anny Kolesárovej, presvedčili sa o tom, že pravá láska je obetavá, nemyslí na zlé, nie je sebecká. Ankin krátky a jednoduchý život, a hlavne jej svedectvo obety, je pre nich i pre nás pozvaním k svätosti. Jej blahorečenie je signálom, že svätosť je pre všetkých," dodali biskupi.

Blahorečenie Anny Kolesárovej sa uskutoční 1. septembra na štadióne Lokomotívy v Košiciach. Zúčastní sa na ňom prefekt Kongregácie pre kauzy svätých, kardinál Angelo Amato SDB.