Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Kauza tunelovania BMG Invest a Horizont Slovakia: Brtvu vzala polícia

Spred budovy Okresného súdu (OS) v Trnave odviedli v utorok 10. júla 2018 príslušníci kriminálnej polície Dávida Brtvu (na snímke vpravo). Foto: TASR/Dagmar Ondrušková

Dávid Brtva bol koncom marca 2018 právoplatne odsúdený NS SR v kauze podvodu na nebankové subjekty Horizont Slovakia a BMG Invest na deväťročný trest odňatia slobody

Trnava 10. júla (TASR) - Spred budovy Okresného súdu (OS) v Trnave odviedli príslušníci kriminálnej polície Dávida Brtvu. Brtva mal úmysel zúčastniť sa na verejnom pojednávaní, ktoré malo rozhodnúť o jeho podmienečnom prepustení. Pojednávanie sudca odročil na koniec augusta.

Brtva je už v súčasnosti v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Leopoldove. Kedy bude môcť požiadať o podmienečné prepustenie z väzenia, nie je ešte isté. Strávil totižto niekoľko rokov vo väzbe a tá sa mu zarátava do výkonu trestu. O prípadnom podmienečnom prepustení bude rozhodovať príslušný súd, a to práve Okresný súd v Trnave. TASR o tom informovali justičné zdroje.

Ďalší spoluobžalovaný v tejto kauze Patrik Pachinger si už od začiatku minulého týždňa rovnako odpykáva zvyšok trestu. Polícia ho zatkla v Justičnom paláci, kde na Okresnom súde (OS) žiadal o odvolacie konanie - rovnako o podmienečné prepustenie z výkonu trestu odňatia slobody. V minulosti okrem kauzy nebankoviek čelil na iných bratislavských súdoch konaniam za neplatenie výživného a za iný podvod. Za kauzu nebankoviek ho súdil, ako prvostupňový súd, Špecializovaný trestný súd v Pezinku. Napokon Najvyšší súd ho odsúdil na sedem rokov za mrežami.

V súdnej sieni zastupoval Brtvu jeho obhajca. Navrhol, aby sa pojednávanie konalo v neprítomnosti Brtvu, prokurátorka navrhla pojednávanie odročiť. Sudca rozhodol, že sa uskutoční 30. augusta. Ale na OS v Trnave iba za podmienky, že bude ústav na výkon trestu, do ktorého v utorok Brtvu následne prevezú, v príslušnosti tohto súdu. Ak bude v inom ústave, vec prevezme tamojší príslušný súd. Voči rozhodnutiu OS nie je žiadny opravný prostriedok.

Brtvov obhajca Miloš Maďar pred sudcom uviedol, že Brtva "už vykonal časť uloženého trestu a je nepochybne preukázané, že bude viesť riadny život a že nie je príťažou pre spoločnosť". K rozhodnutiu sudcu uviedol, že ho hodnotí "veľmi frustrovane, že polícia neumožnila účasť Brtvu na pojednávaní i tým, ako sa rozhodovanie o podmienečnom prepustení vyvíja. Budeme čakať, kam bude Brtva zaradený do výkonu trestu a či to ovplyvní miesto príslušného súdu".

V Trnave sa o Brtvovi malo rozhodovať z dôvodu, že súd je príslušný pre miesto ústavu, kde naposledy svoj trest vykonával. "Mám pocit, že sme fackovacím panákom medzi súdmi, ktoré vydajú príkaz na zatknutie, potom ho zrušia, potom sa dozvedáme, že znovu je vydaný príkaz na zadržanie z dôvodu dodania do výkonu trestu napriek tomu, že Najvyšší súd (NS) SR či Úrad špeciálnej prokuratúry konštatovali, že takýto postup nie je nevyhnutný v prípade, ak už je podaná žiadosť o podmienečné prepustenie," uviedol obhajca.

Dodal, že Brtva v utorok počítal aj s eventualitou zadržania. "Každopádne jeho osobná prítomnosť na pojednávaní mala byť signálom, že sa v žiadnom prípade nevyhýba nástupu na výkon trestu a je dobrovoľne ochotný podrobiť sa akémukoľvek právoplatnému rozhodnutiu," povedal obhajca. Mali však podľa jeho slov za to, že prednostne by sa malo rozhodnúť o podmienečnom prepustení.

Dávid Brtva bol koncom marca 2018 právoplatne odsúdený NS SR v kauze podvodu na nebankové subjekty Horizont Slovakia a BMG Invest na deväťročný trest odňatia slobody. Na verejné zasadnutie NS sa nedostavil, údajne sa nachádzal v Česku, následne bolo po ňom vyhlásené pátranie a vydaný európsky zatýkací rozkaz. O podmienečné prepustenie, podľa zákona po odpykaní dvoch tretín trestu, do čoho sa započítava aj vyšetrovacia väzba, požiadal na OS v Trnave. Z budovy OS na začiatku júna po pojednávaní slobodne odišiel bez toho, aby polícia konala a zadržala ho pre dodanie na výkon trestu odňatia slobody.

Chronológia súdnej kauzy tunelovania nebankoviek BMG Invest a Horizont Slovakia
21. októbra 2002 - Jozefa M. zadržala polícia na hraničnom priechode Bratislava-Berg pri pokuse vycestovať do Rakúska. V tento deň sa nedostavil na policajný výsluch.

24. októbra 2002 - Po podrobnom výsluchu vzal službukonajúci sudca Okresného súdu Košice I Jozefa M. a jeho spoluobvineného Patrika Pachingera do vyšetrovacej väzby.

28. mája 2003 - Jozefa M. navštívili v leopoldovskej väznici v rámci poslaneckého prieskumu poslanci Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Zuzana Plháková a Herman Arvay. Po prieskume informovali, že obvinený nemá žiadne námietky voči podmienkam vo väzbe.

23. augusta 2004 - S návrhom na podanie obžaloby ukončila polícia vyšetrovanie v kauze údajného tunelovania skrachovaných nebankových subjektov Horizont Slovakia a BMG Invest. Jozef M., Patrik Pachinger a Dávid Brtva boli obvinení z trestného činu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a z podvodu. Jozef M. celú činnosť koordinoval. Práve on dal pokyn, aby vo februári 2002 zatvorili pobočky BMG a Horizontu pod zámienkou auditu.

19. apríla 2005 - Generálny prokurátor SR Dobroslav Trnka nariadil prepustenie obvineného Jozefa M. na slobodu.

1. decembra 2006 - Sudca Špeciálneho súdu (ŠS) rozhodol, že podnikateľ Jozef M. zostáva vo vyšetrovacej väzbe. Dôvodom na uvalenie väzby bolo, že Jozef M. sa nezdržiaval na adrese, prostredníctvom ktorej s ním komunikoval súd a vyhýbal sa súdnemu konaniu.

15. januára 2007 - Jozef M. požiadal Špeciálny súd o prepustenie z väzby na kauciu 500.000 korún (16.596,96 eura). Pred senátom Špeciálneho súdu sa začalo konanie v kauze tunelovania nebankových spoločností BMG Invest a Horizont Slovakia bez hlavného obžalovaného. Súd v Pezinku akceptoval jeho žiadosť na konanie bez jeho prítomnosti.

23. apríla 2007 - Prokurátor navrhol Jozefovi M. ako údajnej hlave zločineckej skupiny v kauze nebankových subjektov 11,5 roka nepodmienečne v najľahšej, prvej nápravnovýchovnej skupine, peňažný trest päť miliónov korún (165.969,59 eura) a zákaz podnikateľskej činnosti vo finančníctve na desať rokov. Rovnaký trest navrhol aj spoluobžalovanému Dávidovi Brtvovi. Pre Patrika Pachingera navrhol prokurátor osem rokov nepodmienečne v prvej nápravnovýchovnej skupine a navyše peňažný trest tri milióny korún (99.581,76 eura).

27. apríla 2007 - Senát Špeciálneho súdu v Pezinku uznal Jozefa M. za vinného z trestného činu založenia, zosnovania a podpory zločineckej skupiny v kauze nebankových subjektov Horizont a BMG a odsúdil ho na 12 rokov odňatia slobody v tretej nápravnovýchovnej skupine.

26. júna 2007 - Najvyšší súd SR zamietol žiadosť Jozefa M. a jeho spoločníkov Dávida Brtvu a Patrika Pachingera o prepustenie z väzby a predĺžil ju do 30. novembra 2007.

11. októbra 2007 - NS SR na neverejnom zasadnutí zrušil rozsudok Špeciálneho súdu v Pezinku nad Jozefom M. a prípad vrátil na ŠS.

23. októbra 2007 - Plénum Ústavného súdu SR na svojom neverejnom zasadnutí rozhodlo, že Najvyšší súd SR musí prepustiť podnikateľa Jozefa M. a vyplatiť mu náhradu trov vo výške 7492 korún (248,69 eura). Svoje rozhodnutie zdôvodnil Ústavný súd SR tým, že Najvyšší súd SR uznesením z 26. júna 2007, ktorým sa lehota trvania väzby Jozefa M. predĺžila do 30. novembra 2007, porušil základné ústavné a ľudské práva sťažovateľa.

25. októbra 2007 - Jozefa M. prepustili z väzby. NS SR tak urobil na základe rozhodnutia Ústavného súdu SR.

4. júna 2008 - Hlavné pojednávanie v kauze tunelovania nebankových subjektov BMG Invest a Horizont Slovakia, ktoré sa malo začať po viac ako mesačnej prestávke, senát Špeciálneho súdu v Pezinku približne po hodine odročil.

9. decembra 2008 - Pre práceneschopnosť obhajcu obžalovaného Jozefa M. odročili pojednávanie Špeciálneho súdu.

16. januára 2009 - Hlavné pojednávanie prerušili do 23. januára. Pred súd neprišiel obžalovaný Patrik Pachinger. Svojmu advokátovi ráno zaslal SMS správu o tom, že je s manželkou, ktorá rodí v handlovskej nemocnici.

23. januára 2009 - Hlavné pojednávanie sa nezačalo ani na šiesty pokus. Pre práceneschopnosť obžalovaného Dávida Brtvu proces odročili.

10. februára 2009 - Proces na Špeciálnom súde v Pezinku opäť odročili. Súd vypočúval svedkov - bývalého manažéra nebankových subjektov Mariána Šebeščáka a novinárku Zuzanu Szatmáry. Svedkom na pojednávaní prehrali videozáznam z telefonického rozhovoru Vladimíra Fruniho s mužom, ktorým mal byť obžalovaný Jozef M. Szatmáry sprostredkovala zverejnenie videozáznamu, ktorý Fruni nahral na lodi v Chorvátsku, prostredníctvom slovenského denníka. V rozhovore sa mali muži rozprávať o predaji spoločnosti BMG Invest, presnejšie o zmluvách k tejto transakcii.

19. marca 2009 - Proces s Jozefom M., Patrikom Pachingerom a Dávidom Brtvom Špeciálny súd v Pezinku odročil. Dôvodom bola práceneschopnosť obhajcov.

27. apríla 2009 - Špeciálny súd opäť odročil hlavné pojednávanie s Jozefom M., Patrikom Pachingerom a Dávidom Brtvom.

3. augusta 2009 - Hlavné pojednávanie s trojicou obžalovaných odročil senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku na neurčito. Dôvodom bola ospravedlnená neprítomnosť obžalovaného Patrika Pachingera pre pretrvávajúce zdravotné problémy.

17. februára 2010 - Špecializovaný trestný súd v Pezinku odročil hlavné pojednávanie s trojicou obžalovaných.

22. marca 2010 - Špecializovaný trestný súd v Pezinku odročil hlavné pojednávanie s trojicou obžalovaných.

15. apríla 2010 - Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku pokračovalo hlavné pojednávanie, dostavili sa všetci obžalovaní a vypovedať prišlo päť zo šiestich predvolaných svedkov.

26. mája 2010 - Proces ŠTS v Pezinku odročil. Obžalovaný Dávid Brtva si údajne pri vystupovaní z auta poranil koleno a mal problémy s chôdzou.

3. januára 2011 - Hlavné pojednávanie ŠTS v Pezinku odročil. Dôvodom bola ospravedlnená práceneschopnosť obžalovaného Patrika Pachingera, ktorý nesúhlasil, aby sa pojednávalo bez neho.

7. marca 2011 - Hlavné pojednávanie pokračovalo, prišli všetci obžalovaní vrátane Patrika Pachingera. Proces napokon odročili.

7. septembra 2011 - Proces v kauze tunelovania nebankových subjektov BMG Invest a Horizont Slovakia pokračoval na ŠTS v Pezinku výsluchom troch svedkov. Jedným z nich bol policajný prezident Jaroslav Spišiak.

5. novembra 2012 – Proces pokračoval na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku výsluchom bývalého riaditeľa televízie Nova Vladimíra Železného. Svedok vypovedal prostredníctvom telemosta z Brna.

4. februára 2013 – Proces v prípade tunelovania nebankových subjektov bol zrušený pre práceneschopnosť zákonného sudcu.

21. februára 2014 – Dávida Brtvu podmienečne prepustili z väzenia. Rozhodol o tom Okresný súd v Trnave, ktorý mu aj určil skúšobnú lehotu na štyri roky, rozhodnutie trnavského súdu bolo právoplatné. Obžalovaný si vo väznici v Hrnčiarovciach nad Parnou, okres Trnava, odpykával trest za spreneveru.

6. marca 2014 - Pojednávanie v kauze nebankoviek opäť nemohlo pokračovať. Problémom bola obhajoba obžalovaného Patrika Pachingera, pretože jeho obhajca ho odmietol ďalej zastupovať. Pachinger povedal, že ho to prekvapilo a dozvedel sa o tom len 28. februára 2014. ŠTS ho vyzval, aby si do troch dní vybral nového obhajcu. Obžalovanému výzvu doručili 3. marca 2014, no nového obhajcu nemal a bez toho nemohlo pojednávanie pokračovať.

5. mája 2014 - Senát ŠTS v Pezinku v procese s Jozefom M. a jeho dvoma spoločníkmi - Dávidom Brtvom a Patrikom Pachingerom v kauze tunelovania nebankových subjektov nepristúpil k čítaniu záverečných rečí a hlavné pojednávanie odročil. Čítali sa listinné dôkazy. Proces sa musel odročiť z dôvodu, že sa nedostavili dvaja predvolaní svedkovia.

4. augusta 2014 - Na pojednávaní na ŠTS v Pezinku sa zúčastnili obžalovaní Jozef M., Dávid Brtva a Patrik Pachinger. Predvolaní boli aj poslední štyria svedkovia, dostavili sa však traja, dvaja za stranu obžaloby, jeden za obhajobu a jeden sa nezúčastnil bez ospravedlnenia. Predseda senátu a prokurátor špecializovanej prokuratúry sa pri vypočúvaní zaujímali najmä o finančnú správu a účtovníctvo spoločností Horizont Slovania a BMG invest, ktoré skončili v konkurze, ako aj o postup pri odškodňovaní veriteľov.

18. novembra 2014 – Senát ŠTS v Pezinku odročil pojednávanie, keďže Patrik Pachinger sa ospravedlnil z vážnych zdravotných dôvodov a súhlas na konanie v neprítomnosti nedal. Špeciálny prokurátor ospravedlneniu veľmi neveril.

10. marca 2015 – Vynesenie rozsudku sa skomplikovalo. ŠTS v Pezinku rozhodol, že bude čakať na vydanie Františka Matíka, ktorého koncom januára 2015 zadržali v Srbsku. Predseda senátu pojednávanie odročil, stotožnil sa s návrhom obhajcu Jozefa M., aby bol ešte vypočutý Matík.

26. mája 2015 – Súdne pojednávanie s Jozefom M. a ďalšími dvoma obžalovanými sa neuskutočnilo. Súd čakal na dodanie zadržaného Františka Matíka, ktoré sa do lehoty naplánovaného termínu nezrealizovalo.

14. októbra 2015 – V kauze tunelovania nebankových spoločností Horizont Slovakia a BMG Invest na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku odzneli záverečné reči.

21. októbra 2015 – Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku padol rozsudok. ŠTS odsúdil Jozefa M. na trest odňatia slobody na deväť rokov, Dávida Brtvu taktiež na deväť rokov a Patrika Pachingera na trest odňatia slobody v dĺžke trvania sedem rokov. Súd ich uznal za vinných zo spáchania trestného činu podvodu spolupáchateľstvom. Súd taktiež uložil peňažný trest vo výške 5000 eur pre obžalovaných Brtvu a Pachingera. Rozhodnutie nebolo právoplatné, obžalovaní sa odvolali.

27. apríla 2017 - Najvyšší súd SR vytýčil termín odvolacieho procesu vo veci Jozefa M. a spol. na koniec júna 2017.

20. júna 2017 - Proces na NS SR bol zrušený z dôvodu práceneschopnosti predsedníčky senátu NS SR, ktorej bola vec pridelená.

24. novembra 2017 - Na NS SR doručili písomné ospravedlnenie obhajcu obžalovaného Jozefa M. Petra Filipa o jeho neúčasti na vytýčenom verejnom zasadnutí NS v trestnej veci obžalovaného Jozefa M. a spol. Po vzájomnej porade predsedníčka senátu zrušila vytýčený termín verejného zasadnutia u všetkých predvolaných.

28. februára 2018 - Odvolacie konanie s Jozefom M. sa na NS SR opäť nekonalo, proces odročili. Súd požiadal obhajcu obžalovaného, aby predložil bez zbytočného odkladu lekárske potvrdenia, či sa skutočne nemohol Jozef M. na verejnom zasadnutí zúčastniť. Neprišiel ani Patrik Pachinger, ktorý dlhodobo plánuje operáciu očí. Nedostavil sa ani jeho advokát, ktorý je zase na dovolenke. Obžalovanému Pachingerovi a jeho obhajcovi uložila predsedníčka senátu Gabriela Šimonová pokutu vo výške 30.000 korún (995,82 eura). Jozef M. prostredníctvom svojho právneho zástupcu Petra Filipa predložil trojčlennému senátu NS SR päť lekárskych správ, ktoré na seba nadväzujú. Trpel virózou, bronchitídou a mal vysoké horúčky.

28. marca 2018 - V kauze tunelovania nebankoviek Horizont Slovakia a BMG Invest bol Dávid Brtva odsúdený na deväť rokov za mreže a spoluobžalovaný Patrik Pachinger na sedem rokov. Rozhodol o tom Najvyšší súd (NS) SR, ktorý potvrdil verdikt prvostupňového súdu z roku 2015. Jozefa M. vylúčil NS SR na samostatné konanie, keďže je vážne chorý a polícia ho na proces neeskortovala. Pachinger však okamžite do trestu odňatia slobody nenastúpil, keďže bol po operáciách oboch očí a práceneschopný. On ako jediný z troch obžalovaných sa na verejnom zasadnutí zúčastnil. NS SR mu nechal mesačnú lehotu, aby si povybavoval svoje náležitosti a potom nastúpil na výkon trestu. Pokiaľ by tak neurobil, bol by stíhaný políciou.

4. apríla 2018 - Dávid Brtva právoplatne odsúdený NS SR na deväťročný trest odňatia slobody zatiaľ do väzenia nenastúpil.

27. apríla 2018 - Dávid Brtva a Patrik Pachinger zatiaľ do väzenia nemusia nastúpiť. Predsedníčka senátu Najvyššieho súdu SR zrušila príkaz na dodanie do výkonu trestu Pachingera a Brtvu z dôvodu zachovania ich základných ústavných práv, a to najmä práva na rozhodnutie o ich žiadostiach (žiadosť o odklad výkonu trestu, žiadosť o podmienečné prepustenie), o ktorých bude rozhodovať Špecializovaný trestný súd v Pezinku.

19. júna 2018 - Odvolacie konanie s Patrikom Pachingerom sa na Okresnom súde v Bratislave nekonalo, odročili ho na neurčito z dôvodu, že uznesenie o započítaní vydávacej väzby nie je právoplatné, a toto je potrebné na komplexné posúdenie žiadosti o podmienečné prepustenie z výkonu trestu odňatia slobody.

2. júla 2018 - Približne o 8.30 h polícia v Justičnom paláci zatkla Patrika Pachingera právoplatne senátom Najvyššieho súdu SR odsúdeného v kauze skrachovaných nebankových spoločností BMG Invest a Horizont Slovakia. Pachinger sa dostavil na pojednávanie Okresného súdu (OS) Bratislava I, kde žiadal o odvolacie konanie - podmienečné prepustenie z výkonu trestu odňatia slobody. OS Bratislava I odročil verejné zasadnutie na neurčito, nakoľko si vyžiadal spis a právoplatné rozhodnutie OS Bratislava IV vo veci prečinu zanedbania povinnej výživy, aby tak objektívne posúdil správanie sa odsúdeného po prepustení z väzby na slobodu.