Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

DANKO: V novom rokovacom poriadku nenájdete nedemokratické opatrenie

Na snímke predseda NR SR Andrej Danko počas tlačovej konferencie k zmenám rokovacieho poriadku 16. augusta 2016 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Zakázané by mali byť audiovizuálne pomôcky aj transparenty, a tiež strava. Piť poslanci v pléne budú môcť.

Bratislava 16. augusta (TASR) - Nový rokovací poriadok nie je nedemokratický. Trvá na tom predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS), ktorý zmeny rokovacieho poriadku priniesol a chcel by ich predložiť na septembrovú schôdzu parlamentu.

V návrhu je časové obmedzenie vystúpení poslancov, silnejšie právomoci predsedu parlamentu aj niekoľkotisícové pokuty pre neposlušných poslancov. Zakázané by mali byť audiovizuálne pomôcky aj transparenty, a tiež strava. Piť poslanci v pléne budú môcť.

"V rokovacom poriadku nenájdete jedno nedemokratické opatrenie. Nie je tu jeden zásah do opozičného práva. Každý zásah sa týka koaličných aj opozičných poslancov," vyhlásil Danko na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente po rokovaní poslaneckého grémia.

Je presvedčený, že nové pravidlá skultivujú parlament. "Očakávam zlepšenie kvality procesov, úctu medzi kolegami," poznamenal Danko. V súčasnosti podľa neho nie je v parlamente elementárna slušnosť a klame sa tu.

Danko upozornil, že na dnešnom rokovaní došlo aj k ústupkom opozícii. Zmeny v rokovacom poriadku by sa tak mali týkať aj Hodiny otázok. Návrhy má priniesť hnutie OĽaNO-NOVA, ktoré požiadavku vznieslo. "Upustili sme od parlamentnej stráže," uviedol ďalší príklad ústupku.

Podpredsedovia parlamentu Béla Bugár (Most-Híd) a Andrej Hrnčiar pripustili, že zmeny by mohli nastať aj v obmedzení vystúpení poslancov. Zákonodarcom by mohlo zostať právo hlásiť sa do rozpravy dvakrát, teda písomne a ústne.

S časovým limitom súhlasia, Bugár je však za to, aby boli všetci rovní. Obmedzenia by sa tak mali týkať nielen poslancov, ale aj vedenia parlamentu. To malo byť podľa pôvodného Dankovho návrhu od obmedzení oslobodené.

Danko hovoril aj o účasti šéfa SaS a europoslanca Richarda Sulíka, ktorý sa nesmel zúčastniť na rokovaní poslaneckého grémia. Danko tvrdí, že Sulíka slušne privítal, dal mu priestor na vyjadrenie, prečo prišiel, ale na rokovaní šéf liberálov nemal čo hľadať.

"Vysvetlili sme mu rozdiel medzi plnou mocou a delegovaním. Na grémiu rokujú poslanci Národnej rady. Ak mal záujem, nemal uprednostniť mandát europoslanca," povedal Danko, podľa ktorého bude europoslanec chodiť do parlamentu vtedy, keď mu to poslanci odobria. Sulík podľa neho uznal svoj omyl a odišiel.